ugcnetpaper1.com
Best Guide for NTA NET Exam Paper1

MCQ Questions Based On Paper1 CBSE UGC NET EXAM JUNE 2008 [Solved]

CBSE UGC NET Solved Paper 1 June 2008

1 4,522

MCQ Previous Papers CBSE UGC NET Solved Paper 1 June 2008

Please find below 60 MCQ of Teaching Aptitude Question Based on CBSE UGC NET Solved Paper 1 June 2008 UGC NET exam. Answer of All those have been provided below the question.
**We have tried to compile the best answer, however, if you find any answer is incorrect, please feel free to comment we will be more than happy to modify same.

Questions along with Answers Below – Explanations are always welcome

1.    The teacher has been glorified by the phrase “Friend, philosopher and guide” because :
(A)    He has to play all vital roles in the context of society
(B)    He transmits the high value of humanity to students
(C)    He is the great reformer of the society
(D)    He is a great patriot

Answer – (B)    He transmits the high value of humanity to students  

2.    The most important cause of failure for teacher lies in the area of :
(A)    interpersonal relationship
(B)    lack of command over the knowledge of the subject
(C)    verbal ability
(D)    strict handling of the students

Answer – (B) lack of command over the knowledge of the subject

3.    A teacher can establish rapport with his students by :
(A)    becoming a figure of authority
(B)    impressing students with knowledge and skill
(C)    playing the role of a guide
(D)    becoming a friend to the students

Answer – (B) impressing students with knowledge and skill

4.    Education is a powerful instrument of :
(A)    Social transformation    (B)     Personal transformation
(C)    Cultural transformation    (D)    All the above

Answer – (D)    All the above

5.    A teacher’s major contribution towards the maximum self-realization of the student is affected through :
(A)    Constant fulfilment of the students’ needs
(B)    Strict control of class-room activities
(C)    Sensitivity to students’ needs, goals and purposes
(D)    Strict reinforcement of academic standards

Answer – (C) Sensitivity to students’ needs, goals and purposes

6.    The research problem is selected from the standpoint of :
(A)    Researcher’s interest    (B)    Financial support
(C)    Social relevance    (D)    Availability of relevant literature

Answer – (C)    Social relevance 

7.    Which one is called non-probability sampling?
(A)    Cluster sampling    (B)     Quota sampling
(C)    Systematic sampling    (D)    Stratified random sampling

Answer – (B)     Quota sampling

8.    Formulation of hypothesis may NOT be required in :
(A)    Survey method    (B)     Historical studies
(C)    Experimental studies    (D)    Normative studies

Answer – (B)     Historical studies

9.      Field-work based research is classified as :
(A)    Empirical    (B)     Historical
(C)    Experimental    (D)    Biographical

Answer – (C)    Experimental 

10.    Which of the following sampling method is appropriate to study the prevalence of AIDS amongst male and female in India in 1976, 1986, 1996 and 2006 ?
(A)    Cluster sampling    (B)    Systematic sampling
(C)    Quota sampling    (D)    Stratified random sampling

Answer –   (B)    Systematic sampling

Read the following passage and answer the questions 11 to 15 :

The fundamental principle is that Article 14 forbids class legislation but permits reasonable classification for the purpose of legislation which classification must satisfy the twin tests of classification being founded on an intelligible differentia which distinguishes persons or things that are grouped together from those that are left out of the group and that differentia must have a rational nexus to the object sought to be achieved by the Statute in question. The thrust of Article 14 is that the citizen is entitled to equality before law and equal protection of laws. In the very nature of things the society being composed of unequals a welfare State will have to strive by both executive and legislative action to help the less fortunate in society to ameliorate their condition so that the social and economic inequality in the society may be bridged. This would necessitate a legislative application to a group of citizens otherwise unequal and amelioration of whose lot is the object of state affirmative action. In the absence of the doctrine of classification such legislation is likely to flounder on the bed rock of equality enshrined in Article 14. The Court realistically appraising the social and economic inequality and keeping in view the guidelines on which the State action must move as constitutionally laid down in Part IV of the Constitution evolved the doctrine of classification. The doctrine was evolved to sustain a legislation or State action designed to help weaker sections of the society or some such segments of the society in need of succour. Legislative and executive action may accordingly be sustained if it satisfies the twin tests of reasonable classification and the rational principle correlated to the object sought to be achieved.The concept of equality before the law does not involve the idea of absolute equality among human beings which is a physical impossibility. All that Article 14 guarantees is a similarity of treatment contra-distinguished from identical treatment. Equality before the law means that among equals the law should be equal and should be equally administered and that the likes should be treated alike. Equality before the law does not mean that things which are different shall be as though they are the same. It of course means denial of any special privilege by reason of birth, creed or the like. The legislation as well as the executive government, while dealing with diverse problems arising out of an infinite variety of human relations must of necessity have the power of making special laws, to attain any particular object and to achieve that object it must have the power of selection or classification of persons and things upon which such laws are to operate.

11.    Right to equality, one of the fundamental rights, as enunciated in the constitution under Part III, Article :
(A)    12    (B)     13
(C)    14    (D)    15

Answer – (C)    14   

12.    The main thrust of Right to equality is that it permits :
(A)    class legislation
(B)    equality before the law and equal protection under the law
(C)    absolute equality
(D)    special privilege by reason of birth

Answer – (B)    equality before the law and equal protection under the law

13.    The social and economic inequality in the society can be bridged by :
(A)    executive and legislative action
(B)    universal suffrage
(C)    identical treatment
(D)    none of the above

Answer – (A)    executive and legislative action

14.    The doctrine of classification is evolved to :
(A)    Help weaker sections of the society
(B)    Provide absolute equality
(C)    Provide identical treatment
(D)    None of the above

Answer –   (A)    Help weaker sections of the society

15.    While dealing with diverse problems arising out of an infinite variety of human relations, the government
(A)    must have the power of making special laws
(B)    must not have any power to make special laws
(C)    must have the power to withdraw equal rights
(D)    none of the above

Answer – (A)    must have the power of making special laws

16.    Communication with oneself is known as :
(A)    Group communication
(B)    Grapevine communication
(C)    Interpersonal communication
(D)    Intrapersonal communication

Answer – (D) Intrapersonal communication

17.    Which broadcasting system for TV is followed in India?
(A)    NTSE    (B)     PAL
(C)    SECAM    (D)    NTCS

Answer – (B)     PAL

18.    All India Radio before 1936 was known as :
(A)    Indian Radio Broadcasting
(B)    Broadcasting Service of India
(C)    Indian Broadcasting Service
(D)    All India Broadcasting Service

Answer – (C)    Indian Broadcasting Service

19.    The biggest news agency of India is :
(A)    PTI    (B)     UNI
(C)    NANAP    (D)    Samachar Bharati

Answer – (A)    PTI   

20.    Prasar Bharati was launched in the year :
(A)    1995    (B)     1997    (C)    1999    (D)    2001

Answer – (B)     1997 

21.    A statistical measure based upon the entire population is called parameter while measure based upon a sample is known as:
(A)    Sample parameter
(B)    Inference
(C)    Statistics
(D)    None of these

Answer – (C)    Statistics

22.    The importance of the correlation coefficient lies in the fact that :
(A)    There is a linear relationship between the correlated variables.
(B)    It is one of the most valid measures of statistics.
(C)    It allows one to determine the degree or strength of the association between two variables.
(D)    It is a non-parametric method of statistical analysis.

Answer – (C)    It allows one to determine the degree or strength of the association between two variables.

23.    The F-test:
(A)    is essentially a two-tailed test.
(B)    is essentially a one-tailed test.
(C)    can be one-tailed as well as two-tailed depending on the hypothesis.
(D)    can never be a one-tailed test.

Answer – (C) can be one-tailed as well as two-tailed depending on the hypothesis.

24.    What will be the next letter in the following series :
DCXW, FGVU, HGTS
(A)    AKPO    (B)     JBYZ    (C)    JIRQ    (D)    LMRS

Answer – (C)    JIRQ 

25. The following question is based on the diagram given below. If the two small circles represent formal class-room education and distance education and the big circle stands for university system of education, which figure represents the university systems.

Related Posts
1 of 10

Answer – (B)  

26.    The statement, ‘To be non-violent is good’ is a :
(A)    Moral judgement    (B)     Factual judgement
(C)    Religious judgement    (D)    Value judgement

Answer – (A)    Moral judgement 

27.    Assertion (A) :   Man is a rational being.
Reason (R):   Man is a social being.
(A)    Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation of (A)
(B)    Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)
(C)    (A) is true but (R) is false
(D)    (A) is false but (R) is true

Answer – (B)    Both (A) and (R) are true but (R) is not the correct explanation of (A)

28.    Value Judgements are:
(A)    Factual Judgements
(B)    Ordinary Judgements
(C)    Normative Judgements
(D)    Expression of public opinion

Answer – (C)    Normative Judgements

29.    Deductive reasoning proceeds from :
(A)    general to particular
(B)    particular to general
(C)    one general conclusion to another general conclusion
(D)    one particular conclusion to another particular conclusion

Answer – (A)    general to particular

30.    AGARTALA is written in code as 14168171, the code for AGRA is :
(A)    1641    (B)     1416    (C)    1441    (D)    1461

Answer – (D)    1461

31.    Which one of the following is the most comprehensive source of population data ?
(A)    National Family Health Surveys
(B)    National Sample Surveys
(C)    Census
(D)    Demographic Health Surveys

Answer – (C)    Census

32.    Which one of the following principles is not applicable to sampling ?
(A)    Sample units must be clearly defined
(B)    Sample units must be dependent on each other
(C)    Same units of sample should be used throughout the study
(D)    Sample units must be chosen in a systematic and objective manner

Answer – (B) Sample units must be dependent on each other

33.    If January 1st, 2007 is Monday, what was the day on 1st January 1995 ?
(A)    Sunday    (B)     Monday
(C)    Friday    (D)    Saturday

Answer – (A)    Sunday

34.    Insert the missing number in the following series :
4       16     8       64     ?        256
(A)    16    (B)     24    (C)    32    (D)    20

Answer – (A)    16

35.    If an article is sold for Rs. 178 at a loss of 11%; what would be its selling price in order to earn a profit of 11%?
(A)    Rs. 222.50    (B)     Rs. 267    (C)    Rs. 222    (D)    Rs. 220

Answer – (C)    Rs. 222  

36.    WYSIWYG – describes the display of a document on screen as it will actually print:
(A)    What you state is what you get
(B)    What you see is what you get
(C)    What you save is what you get
(D)    What you suggest is what you get

Answer – (B)    What you see is what you get

37.    Which of the following is not a Computer language?
(A)    PASCAL    (B)     UNIX
(C)    FORTRAN    (D)    COBOL

Answer – (B)     UNIX

38.    A keyboard has at least:
(A)    91 keys    (B)    101 keys
(C)    111 keys    (D)    121 keys

Answer – (B)    101 keys

39.    An E-mail address is composed of :
(A)    two parts    (B)    three parts
(C)    four parts    (D)    five parts

Answer – (A)    two parts

40.    Corel Draw is popular :
(A)    Illustration programme    (B)    Programming language
(C)    Text programme    (D)    None of the above

Answer – (A)    Illustration programme

41.    The human ear is most sensitive to noise in which of the following ranges :
(A)    l-2KHz    (B)     100-500 Hz
(C)    10-12 KHz    (D)    13-16 KHz
Answer – Note: 2 – 5 khz is most sensitive

42.    Which one of the following units is used to measure the intensity of noise?
(A)    decibel    (B)     Hz    (C)    Phon    (D)    Watts/mP

Answer – (A)    decibel 

43.    If the population growth follows a logistic curve, the maximum sustainable yield :
(A)    is equal to half the carrying capacity.
(B)    is equal to the carrying capacity.
(C)    depends on growth rates.
(D)    depends on the initial population.

Answer – (A)is equal to half the carrying capacity.

44.    Chemical weathering of rocks is largely dependent upon :
(A)    high temperature    (B)     strong wind action
(C)    heavy rainfall    (D)    glaciation

Answer – (C)    heavy rainfall 

45.    Structure of earth’s system consists of the following :
Match List-I with List-II and give the correct answer.
List-I (Zone)            List-II (Chemical Character)
(a)     Atmosphere        (i)    Inert gases
(b)     Biosphere           (ii)    Salt, fresh water, snow and ice
(c)     Hydrosphere      (iii)    Organic substances, skeleton matter
(d)     Lithosphere        (iv)    Light silicates
Codes :
(a)     (b)     (c)    (d)
(A)    (ii)     (iii)    (i)    (iv)
(B)    (i)      (iii)    (ii)    (iv)
(c)    (ii)      (i)      (iii)   (iv)
(D)    (iii)    (i)      (ii)    (iv)

Answer – (B)    (i)      (iii)    (ii)    (iv)

46.     NAAC is an autonomous institution under the aegis of :
(A)    ICSSR    (B)     CSIR
(C)    AICTE    (D)    UGC

Answer – (D)    UGC

47.    National Council for Women’s Education was established in :
(A)    1958    (B)     1976    (C)    1989   (D)    2000

Answer – (A)    1958

48.    Which one of the following is not situated in New Delhi ?
(A)    Indian Council of Cultural Relations
(B)    Indian Council of Scientific Research
(C)    National Council of Educational Research and Training
(D)    Indian Institute of Advanced Studies

Answer – (D)    Indian Institute of Advanced Studies

49.    Autonomy in higher education implies freedom in :
(A)    Administration    (B)     Policy-making
(C)    Finance    (D)    Curriculum development

Answer – (D)    Curriculum development

50.    Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below :
List-I (Institutions)                              List-II (Locations)
(a)     Dr. Hari Singh Gour University           (i)    Mumbai
(b)     S.N.D.T. University                           (ii)    Baroda
(c)     M.S. University                                 (iii)    Jodhpur
(d)     J.N. Vyas University                         (iv)    Sagar
Codes :
(a)     (b)     (c)     (d)
(A)   (iv)     (i)      (ii)      (iii)
(B)    (i)      (ii)     (ui)    (iv)
(C)    (iii)    (i)      (ii)     (iv)
(D)    (ii)     (iv)    (i)      (iii)

Answer – (A)   (iv)     (i)      (ii)      (iii)

 

Important :

All Previous Years (Past) Papers for CBSE (UGC) NET  here Copyright protected by University Grants Commission New Delhi, India. All rights are reserved by UGC.

No portion of the Previous Years (Past) Papers for CBSE (UGC) NET  may be reproduced in any form, or by any means, without prior written permission from UGC. Visitors are not permitted to modify, distribute, publish, transmit or create derivative works of any material found on this site for any public or commercial purposes.

We have collected all the Previous Years (Past) Papers at one place so that candidates appearing save their time and effort by clicking on one link.

if you wish to download them from the source you can visit http://www.ugcnetonline.in/previous_question_papers.php to get the latest upload by UGC.

Recently there was the change in UGC NET Exam co-ordinating body so now it can be downloaded from CBSE UGC NET Portal

 

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Biru Tandon says

    Liz questioned

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More