ugcnetpaper1.com
Best Guide for NTA NET Exam Paper1

UGC NET JRF Exam – Teaching Aptitude Practice MCQ & Answers

MCQ & Some Important Question Based UGC NET JRF Exam - Paper 1: Teaching Aptitude For Practice

1

MCQ UGC NET JRF Exam – Paper 1 Teaching Aptitude Practice Questions & Answers

Below are the list of MCQ & Some Important Question Based UGC NET JRF Exam – Paper 1: Teaching Aptitude. For Practice please go through these 250 +Teaching Aptitude Practice MCQ & Answers. This will help to understand nature and pattern of question coming in the examination.

Q1) How a teacher should behave with the students

Options:

  1. General
  1. Father
  1. Friend
  1. Leader

Answer: Option D) Leader

Q2) If a girl student requests you to collect her posts at your address what would you like to do in this case?

Options:

  1. You Would Not Give Permission As It Is Against Your Own Principles
  1. You Will Never Allow Her Suspecting A Foul Game
  1. As A Teacher You Will Allow Her
  1. You Will Permit Her Because You May Get In Touch With Her.

Answer: Option C) As A Teacher You Will Allow Her

Q3) The most important task is teaching is

Options:

  1. Making Monthly Reports And Maintaining Records
  1. Making Assignments And Hearing Recitations
  1. Directing Students In The Development Of Experience
  1. None Of These

Answer: Option C) Directing Students In The Development Of Experience

Q4) The most accurate statement about teaching machines is that

Options:

  1. B.F.Skinner Began The Movement For Their Use.
  1. They Were Designed As An Economy Measure To Replace Teachers.
  1. They Are Not As Efficient As Teachers In Reinforcing Responses
  1. They Can Be Used For All Learning Programmes

Answer: Option A) B.F.Skinner Began The Movement For Their Use.

Q5) The Dalton Scheme of Education is useful for which one of the following?

Options:

  1. For infants
  1. For little children
  1. For older children
  1. For all of these

Answer: Option C) For older children

Q6) Why should a student not be punished severly?

Options:

  1. He May Quarrel With A Teacher.
  1. He May Leave The School And Join Another
  1. His Parent May Quarrel With The Teacher.
  1. The Student May Develop A Negative Attitude Towards His Studies, Teacher And School.

Answer: Option D) The Student May Develop A Negative Attitude Towards His Studies, Teacher And School.

Q7) The term ‘least restrictive environment’ refers to the education of the

Options:

  1. Handicapped
  1. Gifted
  1. Early Childhood Youngsters D)Retarded

Answer: Option A) Handicapped

Q8) According to Dewry, education is a :

Options:

  1. Social Need
  1. Personal Need
  1. Psychological Need D)Theoretical Need

Answer: Option A) Social Need

Q9) The teaching is not thought as a process of

Options:

  1. Directing The Activities Of People.
  1. Listening The Recitation Of Pupils.
  1. Indoctrinating Adult Ideas To Young People
  1. None Of These

Answer: Option C) Indoctrinating Adult Ideas To Young People

Q10) The major objective of education is:

Options:

  1. Reforming The Society
  1. Making Students Disciplined
  1. Developing Inherent Abilities/Powers Of Students
  1. Making Students Followers Of Teachers

Answer: Option D) Developing Inherent Abilities/Powers Of Students

Q11) Each child grows in its won unique way. The wide individual differences are caused by

Options:

  1. Heredity B)Endowment
  1. Environmental Enfluences D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q12) All of the following are advantages of teaching machines except

Options:

  1. The Control Of Cheating
  1. Tracking Of Errors
  1. The Insurance Of Attention
  1. Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes.

Answer: Option D) Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes.

Q13) A teacher can help adolescent to overcome his special problems, and help him to adjust to the evironment. Which of the following attitude, he should not made?

Options:

  1. He Should Impart Right Information About Sex.
  1. He Should Redirect The Energies Of The Adolescent To Fruitful Channels Through Sports And Other Constructive Activities.
  1. He Should Have Unsympathetic Attitude Towards Others.
  1. He Should Have Right Information About Sex.

Answer: Option C) He Should Have Unsympathetic Attitude Towards Others.

Q14) The process of learning include which of the following

Options:

  1. Synthesis And Organisation Of The Old And New Experiences, Resulting In A Novel Pattern.
  1. It Includes All Activities Which Leave Permanent Effect On The Individual.
  1. In Its Simplest Form, Learning Means Acquisition, Retentiaon And Modificaiton Of Experience. D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q15) A new comer teacher who is maltreated in his class will deal with the students by

Options:

  1. Applying Punitive Measure
  1. Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way.
  1. Changing His Class After Consultation
  1. Giving Them A Threat Of Expulsion.

Answer: Option B) Improving His Qualities And Expressing It Before Them In A Good Way.

Q16) A teacher can establish apport with his pupil by

Options:

  1. Becoming A Figure Of Authority
  1. Impressing Them With Knoledge And Skill
  1. Playing The Role Of A Guide With Desire To Help Them
  1. Becoming A Friend To The Pupils

Answer: Option C) Playing The Role Of A Guide With Desire To Help Them

Q17) If majority of students in your class is weak you should

Options:

  1. Not Care About Intelligent Students
  1. Keep Your Spped Of Teaching Gast So That Students Comprehension Level May Increase
  1. Keep Your Teaching Slow Which Can Also Be Helpful To Bright Students.
  1. Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright People

Answer: Option D) Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright People

Q18) For formulating the curriculum, which factor is most important?

Options:

  1. Teahcers Ability
  1. Children’S Capabilities And Needs
  1. National Idelogy

D)Social And Cultural Ideals

Answer: Option B) Children’S Capabilities And Needs

Q19) There are so many definiations of learning. Which of the following is most adequate?

Options:

  1. The Modification Of Behaviour
  1. The Development Of Skills
  1. The Acquisition And Organisations Of Knowledge D)All Of These

Answer: Option A) The Modification Of Behavior

Q20) Which of the following is meant of information collection?

Options:

  1. Schedule
  1. Report
  1. Plan
  1. Scope

Answer: Option A) Schedule

Q21) Teachers should study the educational philosophy because

Options:

  1. They Do Not Know It.
  1. They Do Not Have Their Won Philosophy
  1. Philosophy Is The Backbone Of All Disciplines
  1. They May Improve Their Work By Clarifying Their Own Philosophy

Answer: Option D) They May Improve Their Work By Clarifying Their Own Philosophy

Q22) Why should you prefer teaching to other profession?

Options:

  1. For The Service Of Humanity.
  1. For Love Of Teaching
  1. For Love To Young (Youth)
  1. For Mastery Over The Subject Of Teaching

Answer: Option A) For The Service Of Humanity.

Q23) The best way by a teacher to introduce a new subject by

Options:

  1. Giving A Broad Outline Of The Subject
  1. Relating It To Daily Life Situation
  1. Relating It To Previously Studied Subject Or Course Material.
  1. Any Of These

Answer: Option D) Any Of These

Q24) As a teacher you should not demand your pupils which is beyond their stage of growth. If you do so, it only causes

Options:

  1. Frustrations
  1. Frustrations, Heighten Tension And Nervousness
  1. Encouragement For More Learning
  1. Both (B)And (C )

Answer: Option B) Frustrations, Heighten Tension And Nervousness

Q25) A teacher generally asks questions to his pupils during the lecture, why?

Options:

  1. Are Students Listening The Lecture Attentively?
  1. To Know, Which Student Is Brilliant One?
  1. To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not.
  1. To Help The Students

Answer: Option C) To Know Whether The Students Are Understanding The Lecture Or Not.

 

Q26) A competent teacher must have a sound knowledge in right order

Options:

  1. Practive, Concept, Theory And Research

  1. Theory, Research, Concept And Practice
  1. Concept, Theory, Practice And Research
  1. Research, Practice, Concept And Theory

Answer: Option C) Concept, Theory, Practice And Research

Q27) In the final analysis, teaching must be thought of mainly as a process of

Options:

  1. Asking Questions And Evaluating The Learning
  1. Directing The Activities Of Pupils
  1. Hearing Recitation Of Pupils

D)All Of These

Answer: Option B) Directing The Activities Of Pupils

Q28) A teacher commands prestige,authority esteem and respect. He should make use of it through suggestion. He should not try to command respect through

Options:

  1. Scholarship
  1. Punishing And Creating Revolting Situation
  1. Experience
  1. Tact

Answer: Option B) Punishing And Creating Revolting Situation

Q29) A teacher is successful only if he

Options:

  1. Knows His Subject Thoroughly Well
  1. Produces Cent Per Cent Result
  1. Is Approachable
  1. Publishes Papers In Journals Of Repute

Answer: Option A) Knows His Subject Thoroughly Well

Q30) The major responsibility with which the school personnel have been entrusted is that

Options:

  1. It Harmonizes The Child’S Need And Demands Of The Society Both
  1. It Makes The Child Able To Get Job
  1. It Prepares The School Programme According To The Need Of The Child D)All Of These

Answer: Option A) It Harmonises The Child’S Need And Demands Of The Society Both

Q31) One of your students wants to share his problems with you. He visits your house for the same. In such a condition ou should

Options:

  1. Suggest Him To Escape From His Family.
  1. Extend Necessary Co-Operation And Boost His Morale.
  1. Contact The Students Parent And Solve The Problem.
  1. None Of These

Answer: Option B) Extend Necessary Co-Operation And Boost His Morale.

Q32) For better interaction with the students, the teachers objective should be the

Options:

  1. Equitable Distribution Of Response Time
  1. Proximity
  1. Affirm Or Correct Student Performance D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q33) Which of the following is quality of a teacher?

Options:

  1. He Presenting The Subject Matter In An Effective Manner With Clear Explaining Leading To Better Understanding Of The Matter.
  1. He Should Be Trained To Various Teaching Methodologies.
  1. He Should Know The Child Psychology

D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q34) In ancient education system, teachers applied some psychological principles in education especially to young child from pre-school age to adolescence. They recognize the role of

Options:

  1. Gurukul Type Of Education
  1. Convent System Of Schooling
  1. Sense And Perception In Teaching And Learning D)All Of These

Answer: Option C) Sense And Perception In Teaching And Learning

Q35) Recreational Reading should be

Options:

  1. Reserved For The School Library Period.
  1. Assigned As Homework.
  1. A Responsibility Of The Home Not The School
  1. An Integral Part Of Language Art Curriculum.

Answer: Option D) An Integral Part Of Language Art Curriculum.

Q36) Which characteristic from the following is least concerned with a teacher?

Options:

  1. Command Over Subject Matter.
  1. Respect From College Management
  1. Good Rapport With The Students .
  1. Effective Verbal Communication.

Answer: Option B) Respect From College Management

Q37) Which of the following statements doesn’t suit a teacher? The teacher is

Options:

  1. Really Interested In Students
  1. Able To Direct And Discipline Students.
  1. Reluctant To Adapt Himself To New Situation
  1. Enthusiastic About The Work That Teachers Do.

Answer: Option C) Reluctant To Adapt Himself To New Situation

Q38) Who can be a good teacher ? One

Options:

  1. Whose Students Do Not Need To Ask Questions
  1. Who Answers All The Questions Asked By Students
  1. Who Never Encourages Children To Known Something Not In Curriculum.
  1. Who Always Tells His/Her Students That From Where They Can Get Answers To Their Queries.

Answer: Option C) Who Never Encourages Children To Known Something Not In Curriculum.

Q39) Meaningul learning takes place when

Options:

A) Students Are Interested In Topic Taught.

  1. Explanations Are Given Within Reach Of Students.

  1. The New Content Being Taught Is Related To The Previous Knowledge Of The Student.
  1. Students Raise Questions And Get Them Clarified.

Answer: Option A) Students Are Interested In Topic Taught.

Q40) Teachers use teaching aids for

Options:

  1. Making Teaching Interesting.
  1. Making Teaching With Understanding Level Of Students
  1. Making Student Attentive.
  1. The Sake Of Its Use.

Answer: Option B) Making Teaching With Understanding Level Of Students

Q41) Which of the following is true about Modern Annual Examination System?

Options:

  1. It Encourages Attaining Knowledge By Cramming.
  1. It Doesn’t Encourage The Habit Of Regular Study.
  1. It Doesn’t Encourage Students To Attain Their Classes Regularly. D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q42) Personalized system of education :

Options:

  1. Doesn’t Inculcate A Feeling Of Socialization In Students
  1. Doesn’t Inculcate A Feeling Of Competition
  1. Leads To Wastage Of Time And Energy

D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q43) The most important challenge before a teacher is :

Options:

  1. To Maintain Discipline In The Classroom
  1. To Make Students Do Their Homework
  1. To Prepare Question Paper
  1. To Make Teaching Learning Process Enjoyable

Answer: Option D) To Make Teaching Learning Process Enjoyable

Q44) If you are irritated and show rashness because of the inadequate behavior of another teachers , what do you think about your own behavior?

Options:

  1. It Is Justified Because Behaviors Are Echo Lim.
  1. Your Behavior Is Not Good Because Elders Have The Right To Behave You In This Way.
  1. Your Behavior Is Also A Sign Of Maladjustment And So Try To Control Yourself When You Are Maltreated.

D)All Of These

Answer: Option C) Your Behavior Is Also A Sign Of Maladjustment And So Try To Control Yourself When You Are Maltreated.

Q45) Teacher’s professionalism means:

Options:

  1. The Extent To Which A Teacher Subscribes To A Professional Code
  1. A Teacher Has To Teach For The Sake Of Getting Salaries
  1. A Teacher Must Have Completed Professional Teachers Training Course Before His Appointment

D)All Of These

Answer: Option A) The Extent To Which A Teacher Subscribes To A Professional Code

Q46) Which one of the most fundamental of the guidance activities should be executed first?

Options:

  1. Determination Of Objectives
  1. Selection Of Learning Activities
  1. Determination Of Learning Process
  1. Selection Of Curriculum

Answer: Option D) Selection Of Curriculum

Q47) A teacher should keep his voice in the class

Options:

  1. High Enough To Be Heard By Every Student Clearly
  1. Loud, So That Every One Can Hear Clearly
  1. Moderate
  1. Sometime Low And Some Time High

Answer: Option D) Sometime Low And Some Time High

Q48) Which of the following is/are true about teaching ?

Options:

  1. The Analysis And Assessment Of Teaching Provide Feedback For Further Improvement In Teaching Method.
  1. It Is Highly Dominated By Communication Skill.
  1. It Is A Process Not An Act.

D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q49) Which of the following is/are true about teacher/teaching?

Options:

A)Teacher Should Have Control Over The Students To Maintain Peace And Order In The Class.

  1. Teaching Should Be Pupil Centered Rather Than Subject Centered.
  1. Teacher Should Arouse Interest Among Students About The Subject D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

Q50) Which of the following is true about teaching/teacher?

Options:

  1. Teacher Should Work As A Leader In The Class.
  1. Teacher Should Make A Lesson Plan Before Presenting Lesson In The Class.
  1. Teacher Should Maintain A Democratic Atmosphere In The Class

D)All Of These

Answer: Option D)All Of These

 

Q51) A teacher learns maximum from

Options:

  1. Principal
  1. Books
  1. Students
  1. None of these

Answer: Option C) Students

Q52) If majority of students in your class are weak you should

Options:

  1. Not care about intelligent students.
  1. Keep your speed in teaching fast so that students comprehension level may increase.
  1. Keep you teaching slow.

D) Keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils.

Answer: Option D) Keep your teaching slow along with some extra guidance to bright pupils.

Q53) The first important step in teaching is

Options:

  1. planning of reprasentation of topic or subject.
  1. organizing the background of students for the subject
  1. organizing the material to be taught
  1. knowing the background of students

Answer: Option D) knowing the background of students

Q54) Failure of students in examination, it may be the fault of

Options:

  1. teacher
  1. principal
  1. students themselves
  1. both (a)and ( c)

Answer: Option D) both (a)and ( c)

Q55) Research is born out of

Options:

  1. human curiosity
  1. human requirements
  1. natural incidents
  1. None of these

Answer: Option A) human curiosity

Q56) Which of the following is the first step of research?

Options:

  1. Identification of subject
  1. Identification of nature of problem
  1. Both (a) and (b)
  1. None of these

Answer: Option C) Both (a) and (b)

Q57) The biochemical processes taking place in the body is known as

Options:

  1. Catabolism
  1. Metabolism
  1. Anabolism
  1. None of above

Answer: Option B) Metabolism

Q58) Hybrid computer is a combination of

Options:

  1. Calculator and Laptop
  1. Laptop and Abacus
  1. Analog Computer and Digital Computer
  1. Punch Card and Analog Computer

Answer: Option C) Analog Computer and Digital Computer

Q59) The final result of a study will be more accurate if the sample drawn is

Options:

  1. taken randomly
  1. fixed by quota
  1. representative to the population
  1. purposive

Answer: Option C) representative to the population

Q60) Noise is known as

Options:

  1. transmitting barrier
  1. receiving barrier
  1. sender barrier
  1. none of these

Answer: Option A) transmitting barrier

Q61) Which of the following is not a part of Information?

Options:

A)logical

B)formal

C)impersonal

D) perception

Answer: Option D) perception

Q62) Bright Light in classroom is a type of ——– Barrier.

Options:

A)physical distraction

B)emotional distraction

C)channel

D) none of these

Answer: Option A) physical distraction

Q63) Close Circuit Television CCT is useful
Options:
A)only for a restricted audience residing at a particular place.
B)for large group communication
C)only for poor students of the class

D) None of these

Answer: Option A) only for a restricted audience residing at a particular place.

Q64) All are the examples of the media of two way communication except

Options:

A)public meeting

B)padyatra

C)street plays

  1. procession and rallies Answer: Option C) street plays

Q65) Genuine : Authentic : : Mirage : ?

Options:

A)Illusion

B)Image

C)Hideout

D) Reflection

Answer: Option A) Illusion

Q66) Find out the number that does not belong to the group for lack of common property.

169,289,361,442,484,729.

Options:

A)484

B)442

C)361

D) 289

Answer: Option B) 442

Q67) 1,1,2,6,24,?,720

Options:

A)100

B)104

C)108

D) 120

Answer: Option D) 120

Q68) Find the odd one out

Options:

A)Sucheta Kriplani

B)J.Jayalatitha

C)Padmaja Naidu

D) Mayawati

Answer: Option C) Padmaja Naidu

Q69) If in a certain code, BEAT is coded as GIDV What is the code of SOUP?

Options:

A)XSXR

B)XSSR

C)XXXR

D) WXYR

Answer: Option A) XSXR

Q70) All students are not geniuses concludes that

Options:

A)many students are not genius

B)all geniuses are students

  1. no student is genius
  1. None of these

Answer: Option A) many students are not genius

Q71) World’s first man in space was

Options:

A)Neil Armstrong

B)YuriGagarin

C)KalpnaChawla

D) Edwin Eldrin

Answer: Option B)Yuri Gagarin

Q72) Using antivirus software is a

Options:

A)detective measure

B)preventive measure

C)correctivemeasure

D) All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q73) Data in a computer can be represented as

Options:

A)hexadecimal

B)decimal

C)binary

  1. All of the above Answer: Option C) binary

Q74) which of the following is used to append a digital signature?

Options:

A)Public key

B)Private key

C)Digital key

D) none of these

Answer: Option B) Private key

Q75) The area covered by forest in India is about

Options:

A)46%

B)33%

C)23%

D) 21%

Answer: Option D) 21%

Q76) Ozone layer depletion is mainly due to

Options:

A)CFC

B)carbon monoxide

C)carbon dioxide

D) methane

Answer: Option A) CFC

Q77) which of the following is long term effect (tertiary effect) of flooding?

Options:

A)Increase in corruption

B)Destruction of wild life

C)Sediment deposition

D) All of the above

habitat

Answer: Option D) All of the above

Q78) Benefits of computer are that

Options: A)they are B)they are

accurate

intelligent

C)they are machine

D) None of these

Answer: Option A) they are accurate

Q79) Fire balls are

Options:

A)very bright meteors

B)volanic eruption

C)forest fire

D) None of these

Answer: Option A) very bright meteors

Q80) Nagarjuna Sagar dam is situated on river

Options:

A)Tungabhadra

B)Cauvery

C)Krishna

D) Godavari

Answer: Option C)Krishna

Q81) UGC was established in

Options:

A)1966

B)1953

C)1946

D) 1986

Answer: Option B) 1953

Q82) President can be removed on the charges of violating the constitution by

Options:

A)No-confidence motion

B)Impeachment

C)Electoral College of legislative Assemblies

D) Prime Minister

Answer: Option B) Impeachment

Q83) The time of gap between two sessions of Parliament is not more than

Options:

A)180days

B)120days

C)150days

D) 90days

Answer: Option A) 180 days

Q84) Indian Institute of Natural Resins and Gums (Formerly Indian Lac Research Institute) is at ———

Options:

A)Lucknow

B)Kolkata

C)Ranchi

D) New Delhi

Answer: Option C) Ranchi

Q85) Discussion Method can be used when :

Options:
A)The topic is very difficult
B)The topic is easy
C)The topic is difficult

D) All of the above

Answer: Option A) The topic is very difficult

Q86) which of the following is a teaching aid?

Options:

A)Working Model of Wind Mill

B)Tape Recorder

C)16 mm Film Projector

D) All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q87) The main aim of teaching is :

Options:
A)To develop only reasoning
B)To develop only thinking
C)Both (a)and (b)

D) To give information

Answer: Option C) Both (a) and (b)

Q88) The quality of teaching is reflected :

Options:
A)By the attendance of students in the class
B)By the pass percentage

of

students
C)BY the quality of

questions

asked by students

D) By the duration of silence maintained in the class

Answer: Option C) BY the quality of questions asked by students

Q89) The present annual examination system:

Options:
A)promotes rote learning
B)doesnot promote good study habits
C)doesnot encourage students to be regular in class

D) All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q90) A college wants to give training in use of Statistical Package for Social Sciences (SPSS) to researchers. For this the college should organise :

Options:

A)Conference

B)Seminar

C)Workshop

D) Lecture

Answer: Option C) Workshop

Q91) Which of the following is NOT the characteristic of a research ?

Options:
A)Research is systematic
B)Research is not a process
C)Research is problem oriented

D) Research is not passive

Answer: Option B) Research is not a process

Q92) Which of the following statement is correct ?

Options:

A)Discoveries are B)Researches lead C)Invention and

researches

to discovery

Reasearch are

related

D) None of the above

Answer: Option B) Researches lead to discovery

Q93) Which of the following statement is correct ?

Options:

  1. In research, objectives can be worded in question form.
  1. In research, objectives can be worded in statement form.
  1. Objectives are to be stated in Chapter I of the Thesis
  1. All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q94) If a girl student requests you to collect her posts at your address what would you like to do in this case?

Options:

  1. You would not give permission as it is against your own principles
  1. You will never allow her suspecting a foul game
  1. As a teacher you will allow her
  1. You will permit her because you may get in touch with her.

Answer: Option C) As a teacher you will allow her

Q95) If a student is constantly rubbing his eyes and is unattentive during blackboard work, he is having

Options:

A)adjustment problem

B)hearing problem

C)visual problem

D) All of the above

Answer: Option C) visual problem

Q96) The professional requirement of a teacher as explained in the UNESCO publication is/are

Options:

  1. mastery over the subject and competency for teaching
  1. innovativeness in approach and teaching strategies
  1. justice to the profession
  1. All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q97) Kindergarten (KG)system of education is indebted to

Options:

  1. Dewey
  1. Froebel
  1. Plato
  1. Spencer

Answer: Option B) Froebel

Q98) which of the following must be the qualities of teacher except?

Options:

  1. Patience and tolerance
  1. Sweet, polite and clear voice
  1. Superstitions
  1. Good communication skill

Answer: Option C) Superstitions

Q99) If in a reserach independent variables cannot be manipulated then it is known as

Options:

  1. Experimental Research
  1. Non-experimental Research
  1. Pure or Fundamental Research
  1. Exploratory Research

Answer: Option B) Non-experimental Research

Q100) Which of the following is not a characteristic of research ?

Options:

  1. Systematic
  1. Objective
  1. Logical
  1. Perspective

Answer: Option D) Perspective

Q101) Who said that members of the same species are not alike?

Options:

  1. Darwin
  1. Herber
  1. Best
  1. Good

Answer: Option A) Darwin

Q102) Certificate for copy right waiver is generally given in

Options:

  1. thesis writing
  1. paper
  1. article
  1. books

Answer: Option A) thesis writing

Q103) Logic of induction is very close to

Options:

  1. logic of sampling
  1. logic of observation
  1. logic of controlled variables
  1. None of these

Answer: Option A) logic of sampling

Q104) If Majority Of Students In Your Class Are Weak You Should Options:

  1. Not Care About Intelligent Students.
  1. Keep Your Speed In Teaching Fast So That Students Compreshension Level May Increase.
  1. Keep You Teaching Slow.
  1. Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright Pupils.

Answer: Option D) Keep Your Teaching Slow Along With Some Extra Guidance To Bright Pupils.

Q105) The Professional Requirements Of A Teacher As Explained In The Unesco Publication Is /Are

Options:

  1. Mastery Over The Subject And Competency For Teaching

  1. Innovativeness In Approach And Teaching Strategies
  1. Justice To The Profession
  1. All Of The Above

Answer: Option D) All Of The Above

Q106) Some Students Are Weak In Studies. What Will Be Your Attitude Towards Them?

Options:

  1. Strict
  1. Lenient
  1. Liberal
  1. Lovable

Answer: Option A) Strict

Q107) If A Teacher Is Not Able To Answer The Question Of A Pupil He Should Options:

  1. Say That He Will Answer After Consultation
  1. Rebuke The Pupil
  1. Say That Question Is Wrong
  1. Feel Shy Of His Ignorance

Answer: Option A) Say That He Will Answer After Consultation

Q108) An Individual’S Ability To Learn Is

Options:

  1. Acquired
  1. Teachers
  1. Elders
  1. None Of These

Answer: Option C) Elders

Q109) How Will You Demonstrate Your Impartial Behavior?

Options:

  1. By Maintaining High Self Esteem And Egoistic Behaviour.
  1. By Making Own Behaviour More Balanced And Fair.
  1. By Assaulting A Teacher.
  1. By Criticizing The Teacher Community.

Answer: Option B) By Making Own Behavior More Balanced And Fair.

Q110) A Teacher Who Is Not Able To Draw The Attention Of His Studetns Should Options:

  1. Evaluate His Teaching Method And Improve It.
  1. Resign From The Post.
  1. Find Fault In His Pupils.
  1. Start Dictating

Answer: Option A) Evaluate His Teaching Method And Improve It.

Q111) Of Great Importance In Determining The Amount Of Transference That Occurs In Learning Is The

Options:

  1. IQ Of Teacher
  1. Knowledge Of The Teacher
  1. Use Of Appropriate Elements
  1. Presence Of Identical Elements

Answer: Option A) IQ Of Teacher

Q112) Democracy In The Classroom Is Best Reflected Through Options:

  1. Allowing Students Freedom To The Observance Of Classroom Rules And Regulations.
  1. You Will Justify That Most Of The Female Students Are More Sincere Towards Their Studies Than Male Students.
  1. You Will Justify To The Male Students That It Is Difficult For You Refuse The Request Made By Female Students
  1. None Of These

Answer: Option B) You Will Justify That Most Of The Female Students Are More Sincere Towards Their Studies Than Male Students.

Q113) For Knowledge Lessons

Options:

  1. Glover’S Scheme Is Used
  1. Herbart’S Five-Stage System Is Used
  1. Garry’S Scheme Is Used
  1. None Of These

Answer: Option B) Herbart’S Five-Stage System Is Used

Q114) What Can A Teacher Do To Develop Integrated Personalities Of His Pupil?

Options:

  1. Children Should Be Encouraged And Helped To Set Themselves Well-Defined Goals And Objectives Which They Can Hope To Achieve.
  1. They Should Be Helped To Build Their Self-Esteem To Develop A Sense Of Worthiness And Positive Ego Image.
  1. Life In Schools Should Be So Planned That Children Are Able To Express Themselves Fully.
  1. All Of These

Answer: Option D) All Of These

Q115) Of The Following Objectives Of An Elementary Music Programme The One Of Lowest Priority Is

Options:

  1. To Expose Children To A Variety Of Musical Compositions.
  1. To Prepare Children For Wise Use Of Leisure Time.
  1. To Develop A Group Of Performers For Hiliday Assemblies.
  1. To Provide Children With Emotion Outlets.

Answer: Option C) To Develop A Group Of Performers For Hiliday Assemblies.

Q116) A Backward Child Is A Slow Learner. He Does Not Respond Satisfactorily To The Ordinary School Curriculum And To The Usual Methods. The Causes Of This Phenomena Are

Options:

  1. Poor Intellectual Ability And Low Intelligence
  1. Physical Defects And Diseases
  1. Emotional Disturbance
  1. All Of The Above

Answer: Option D) All Of The Above

Q117) You Are A Teacher Of Literature. A Chapter Of A Book Deals With A Biography Of A Scientist And His Works. In This Situation, What Would You Do With Chapter?

Options:

  1. You Would Ask The Students To Read Themselves.
  1. You Would Request The Science Teachere, To Teach This Chapter To The Students.
  1. You Would Consult Other Books Concerning With The Scientist And Then Teach The Lesson To Student.
  1. Any One Of Them.

Answer: Option C) You Would Consult Other Books Concerning With The Scientist And Then Teach The Lesson To Student.

Q118) While Delivering Lecture If There Is Some Disturbance In The Class, Then A Teacher Should

Options:

  1. Keep Quiet For A While And Then Go On.
  1. Not Bother Of What Is Happening In The Class.
  1. Punish Those Causing Disturbance.
  1. All Of These

Answer: Option A) Keep Quiet For A While And Then Go On.

Q119) Which One Is Not The Objective Of Special Education?

Options:

  1. To Pursue Those Curricular Matters That Strategically Determine Effective Living For Specific Type Of Handicapped Children.
  1. To Develop Motivational Patterns In The Handicapped That Will Produce Achievements.
  1. To Develop Realistic Self-Concept In Handicapped Children.
  1. All Of These

Answer: Option D) All Of These

Q120) The Introduction Of Career Courses In Schools And Colleges Aims At Options:

  1. Developing The Ability To Make The Intelligent Choice Of Jobs.
  1. Providing Professional Knowledge To Students.
  1. Increasing G.K. In Students.
  1. All Of The Above

Answer: Option B) Providing Professional Knowledge To Students.

Q121) The Test On The Basis Of Which A Teacher Takes Decision About The Students Is Known As

Options:

  1. Performance Test
  1. Institutional Test
  1. Revision Test
  1. Instructional Test

Answer: Option A) Performance Test

Q122) In Your Institution, A Debate Test Would Be Held Shortly Then How Would You Support Your Students?

Options:

  1. By Writing The Debate
  1. You Would Tell Students How To Write A Debate
  1. You Will Tell Students Where To Consult For Literature
  1. None Of These

Answer: Option C) You Will Tell Students Where To Consult For Literature

Q123) Which Of The Following Is Wrongly Matched?

Options:

  1. Froebel — Progressivism
  1. Dewey — Pragmatism
  1. Skinner — Gestalt
  1. Herbart — Apperception

Answer: Option C) Skinner — Gestalt

Q124) How Can Students In A Class Be Made Attentive?

Options:

  1. By Speaking Loudly In The Class
  1. By Preparing Your Lecture Properly
  1. By Creating Curiosity In Students
Related Posts
1 of 4
  1. By Wearing Special Types Of Clothes

Answer: Option C) By Creating Curiosity In Students

Q125) A Teacher Can Get Important Place In Society If He Options:

  1. Performs The Role Of An Active Member The Political Party In Power
  1. Is Scholar And In Power
  1. Participates Actively In Social Activities
  1. Performs His Responsibility Honestly

Answer: Option D) Performs His Responsibility Honestly

 

 

 

Q126) If The Principal Of Your Institution Is Not Satisfied With Your Performance And Charge You With The Act Of Negligence Of Duties, How Would You Behave With Him?

Options:

  1. You Would Take Revenge By Giving Physical And Agony To Him.

  1. You Would Neglect Him.
  1. You Would Take A Tough Stand Against The Changes.
  1. You Would Keep Yourself Alert And Make His Efforts Unfruitful.

Answer: Option D) You Would Keep Yourself Alert And Make His Efforts Unfruitful.

Q127) Which Of The Following Can Be Termed As Most Import Task In Teaching Among The Given?

Options:

  1. Directing Students In Development Pf Experiences. B)Making Monthly Reports And Maintaining Records.

  1. Making Assignments And Checking Worksheets.
  1. All Of The Above

Answer: Option A) Directing Students In Development Pf Experiences.

Q128) If Your Own Son Is In Your Class. How Will You Behave With Your Students In Comparison To Your Son?

Options:

  1. Just Like Your Own Son.
  1. Equal Treatment Is Not Possible To All The Students.
  1. Repressed Treatment.
  1. It Is Better To Lend Them A Free Hand.

Answer: Option A) Just Like Your Own Son.

Q129) The Criteria For Grading Should Be

Options:

  1. The Material Is Covered In An Accurate Manner.
  1. The Writing Communicates Clearly And Effectively.
  1. Is There Any Originality In The Submitted Work.
  1. All Of These.

Answer: Option D) All Of These.

Q130) Verbal Guidance Is Least Effective In Teaching Options:

  1. Attitude
  1. Concepts And Facts
  1. Relationship

D) Skills

Answer: Option D) Skills

Q131) The Adage Of Maintaining Good Relations With Others Is Options:

  1. Sycophancy
  1. Kaleidoscopic Personality
  1. Attractive Features And Mental Make Up
  1. Control Over Emotion

Answer: Option C) Attractive Features And Mental Make Up

Q132) Which Is Most Favorable For Education?

Options:

  1. Social Class
  1. Social Mobility
  1. Social Stratification
  1. Caste

Answer: Option C) Social Stratification

Q133) Which Of The Following Is Most Important For Effective Learning In Classroom?

Options:

  1. Teacher’S Ability To Create And Maintain Inappropriate Responses
  1. Provide Immediate Feedback
  1. Do Not Provide Unconstructive Comments For Evaluating Activities
  1. All Of These

Answer: Option D) All Of These

Q134) Which Of The Following Is The Educational Implicatio Of The Of The Learning Process?

Options:

  1. Memory
  1. Interest
  1. Curiosity And Level Of Aspiration Are Motivating Factors According To Berlyne.
  1. All Of These

Answer: Option D) All Of These

Q135) Use Of Telecast Materials.

Options:

  1. Enhances Concentration And Learning.
  1. Reduces The Burden Of The Teacher.
  1. Increases Retention Power.
  1. All Of These

Answer: Option A) Enhances Concentration And Learning.

Q136) Which One Of The Following Languages Can Be The Best Medium Of Instruction At Primary Level?

Options:

  1. National Language(Hindi) International Language(English)
  1. Regional Language
  1. Mother Tongue

Answer: Option D) Mother Tongue

Q137) Allof The Following Are The Characteristic Features Of An Effective Teacher Except Options:

  1. Emphasis Upon Standards
  1. Emphasizing Group Discussion For The Purpose Of Clarifying The Objectives
  1. Emphasis Upon The Quick Control Of Problematic Situations.
  1. Differential Treatment Meted Out To Students Of His Class.

Answer: Option C) Emphasis Upon The Quick Control Of Problematic Situations.

Q138) Which One Of The Following Should A Teacher Adopt In His Lecture In A Class?

Options:

  1. Precise And Low Tone.
  1. Elongated Tone.
  1. Precise And High Tone.
  1. Moderate Tone.

Answer: Option A) Precise And Low Tone.

Q139) Which Of The Following Is True About Micro Teaching?

Options:

A) It Is The Following With Video Recording Of Lessons.

  1. It Is A Teacher Education Technique Allowing Teacheres To Apply Clearly Defined Teaching Goals.

  1. It Is Scaled Down Teaching Encounters In Class Size And Class Time.
  1. All Of These

Answer: Option D) All Of These

Q140) If Students Are Not Able To Follow Your Lectures What Will You Do First?

Options:

  1. You Will Make Your Lecture More Easy.
  1. You Will Try To Know The Cause And Find The Right Solution For That.
  1. You Will Start Giving Examples To Them.
  1. None Of These

Answer: Option B) You Will Try To Know The Cause And Find The Right Solution For That.

Q141) This Methodology Trains The Child To Search Facts, Rules And Principles Led By His Own Efforts, Organize The Set Of Knowledge Gained And Delineate General Rule. The Aforesaid Statement Is About Which Of The Following Methodology Of Teaching?

Options:

  1. Montessori
  1. Kindergarten
  1. Heuristic
  1. Playway

Answer: Option C) Heuristic

Q142) While Dealing With Juvenile Delinquents A Teacher Should Options:

  1. Play Them Filthy Jokes.
  1. Talks With Them Frankly And Guide And Channelize
  1. Complain To The Principal Against Them
  1. None Of These

Answer: Option B) Talks With Them Frankly And Guide And Channelize

Q143) Which Of The Following Is A Disadvantage Of Teaching Machine?

Options:

  1. The Insurance Of Attention
  1. Their Universal Use For Different Kinds Of Programmes
  1. The Tracking Of Errors

D) All Of These

Answer: Option A) The Insurance Of Attenion

Q144) The Greatest Important Cause Of Failure In The Beginning For A Teacher Lies In The Area Of :

Options:

  1. Interpersonal Relationship B)Verbal Ability
  1. Knowledge Of The Teacher
  1. Light-Handling Of The Student

Answer: Option A) Interpersonal Relationship

Q145) The Best Way To Reacty To A Wrong Answer Given By A Student Is :

Options:

  1. To Scold Him For Not Having Learnt The Lesson
  1. To Explain Why The Answer Is Wrong
  1. To Ask Another Student To Give The Correct Answer
  1. To Ignore The Wrong Answer And Pass On The Next Question

Answer: Option B) To Explain Why The Answer Is Wrong

Q146) Which Of The Following Institutions Is Responsible For The Implementation Of Reforms In Teaching Profession?

Options:

  1. University Grants Commission.
  1. National Council For Teacher’S Education
  1. National Council For Educational Research And Training
  1. National Institute Of Educational Planning And Administration.

Answer: Option D) National Institute Of Educational Planning And Administration.

Q147) A Serious Minded Teacher As A Rule:

Options:

  1. Allows The Mistakes To Be Committed And Explains How To Minimise Those Mistakes
  1. Never Allows Mistakes On The Part Of His Students
  1. Takes All Precaution So That Students Never Commit Mistakes
  1. Should Mildly Punish Studetns Who Commit Mistakes

Answer: Option A) Allows The Mistakes To Be Committed And Explains How To Minimise Those

Mistakes

Q148) One Of Your Student Is Too Poor To Buy A Book. How Will You Help Him?

Options:

  1. You Will Purchase The Book.
  1. You Will Collect A Fund From Others For This Purpose.
  1. You Will Provide The Books From Library.
  1. You Will Request The Institute Administration To Make A Policy For Helping Such Students.

Answer: Option C) You Will Provide The Books From Library.

Q149) Objective Type Questions Are Not Helpful In Testing Options:

  1. Student’S Knowledge Level Of Subject Matter.
  1. Student’S Ability To Describe And Explain Things.
  1. Student’S Ablity Of Writing And Expression.
  1. All Of The Above

Answer: Option D) All Of The Above

Q150) Which Of The Following Is Responsible For Uniformity In Curriculum At Higher Level In India?

Options:

  1. University Grants Commission.
  1. National Council For Educational Research And Training
  1. Human Resource Development Ministry.
  1. All India Council For Technical Education.

Answer: Option A) University Grants Commission.

Q151) The Function Of A Teacher Is In The Order Of :

Options:

  1. Guiding The Child, Helping Him Towards Progress And Evaluation
  1. Checking Homework, Guiding Him And Assigning Further Task
  1. Both (A) And (B)
  1. None Of These

Answer: Option A) Guiding The Child, Helping Him Towards Progress And Evaluation

Q152) Classroom Discipline Can Be Maintained Effectively By:

Options:

  1. Knowing The Cause Of Indiscipline And Handling It With Stern Hand
  1. Providing A Programme Which Is According To Need And Interest Of Pupils
  1. By Giving Punishment For Even Smallest Sins
  1. None Of These

Answer: Option B) Providing A Programme Which Is According To Need And Interest Of Pupils

Q153) The first important step in teaching is

Options:

  1. planning of representation of topic or subject.
  1. organizing the background of students for the subject
  1. organizing the material to be taught
  1. knowing th background of students

Answer: Option D) knowing th background of students

Q154) Kindergarten (KG) system of education is indebted to

Options:

  1. Dewey
  1. Froebel
  1. Plato
  1. Spencer

Answer: Option B) Froebel

Q155) Which of the following can be the effect of meterorite impact?

Options:

  1. Massive earthquake
  1. Dust in atmosphere
  1. Widespread wildfire
  1. All of these

Answer: Option D) All of these

Q156) Central Soil Salinity Research Institute is situated at

Options:

  1. Kasargod
  1. Karnal
  1. Gulmarg
  1. Gwalior

Answer: Option B) Karnal

Q157) Which satellite channel uses the adline, Knowing is everything ?

Options:

  1. BBC World
  1. Star
  1. Sony
  1. Zee

Answer: Option A) BBC World

Q158) One of your colleagues is living in your locality but you have no affinity with him, the reason may be

Options:

  1. his selfishness
  1. his religious faith
  1. his social rejection
  1. his miserable behaviour and rural background

Answer: Option A) his selfishness

Q159) A researcher wants to study the future of the Congress-I in India. For the study which tool is most appropriate for him?

Options:

  1. Questionnaire
  1. Schedule
  1. interview
  1. Rating scale

Answer: Option A) Questionnaire

Q160) Find the odd man out of following group?

Options:

  1. JLMK
  1. PRSQ
  1. RUTS
  1. NOPM

Answer: Option C) RUTS

Q161) Which of the following statements is correct?

Options:

  1. An increase in the production of machines increases the organisational efficiency of the economy.
  1. Better economic organisation leads to a more efficient use of machines
  1. Better economic organisation leads to a more efficient use of machines.
  1. Machines produce money leading to an increase in productivity of the economy.

Answer: Option C) Better economic organisation leads to a more efficient use of machines.

Q162) Which of the following dams is not on Narmada river?

Options:

  1. Indira Sagar Project
  1. Jobat Project
  1. Maheshwar Hydel Power Project
  1. Koyna Power Project

Answer: Option D) Koyna Power Project

Q163) Nano knowledge city is being established at

Options:

  1. Jaipur
  1. Hyderabad
  1. Bangalore
  1. Chandigarh

Answer: Option C) Bangalore

Q164) 76.54.32.98.?

Options:

  1. 23
  1. 44
  1. 43
  1. 33

Answer: Option C) 43

Q165) The system file of an operating system is

Options:

  1. ASM
  1. COM
  1. DOT

D) pdf

Answer: Option B) COM

Q166) Which of the following is correct statement?

Options:

  1. Computers can be used for diagnosing the difficulty of a student in learning a subject
  1. Psychological testing can be done with the help of computer provided a software is available
  1. A set of instructions is called a programme
  1. All the above

Answer: Option D) All the above

Q167) In which year the University Grants Commission was established ?

Options:

  1. 1948
  1. 1944
  1. 1953
  1. 1960

Answer: Option C) 1953

Q168) A message is

Options:

  1. what is actually transmitted
  1. what a receiver actually receives
  1. what a communication actually produces
  1. None of these

Answer: Option B) what a receiver actually receives

Q169) Which of the following can generate Tsunami?

Options:

  1. Earthquake
  1. Nuclear bomb testing
  1. Meteorite impact
  1. All of these

Answer: Option D) All of these

Q170) Which of the following methods of teaching encourages the use of maximum senses?

Options:

  1. Problem-solving method
  1. Laboratory method
  1. Self-study method
  1. Team teaching method

Answer: Option B) Laboratory method

Q171) The important pre-requisites of a researcher in sciences, social sciences and humanities are

Options:

  1. laboratory skills, records, supervisor, topic
  1. Supervisor, topic, critical analysis, patience
  1. archives, supervisor, topic, flexibility in thinking
  1. topic, supervisor, good temperament, pre-conceived notions

Answer: Option B) Supervisor, topic, critical analysis, patience

Q172) Which of the following is a product of learning?

Options:

  1. Maturation
  1. Intelligence
  1. Skills
  1. Forgetness

Answer: Option C) Skills

Q173) UNO has fixed the target for ‘Education for All’ till the year

Options:

  1. 2013
  1. 2012
  1. 2015
  1. 2013

Answer: Option C) 2015

Q174) A channel is

Options:

  1. medium, which carries the message
  1. an agent who which reacts on the behalf of receiver
  1. an agent who encoded/decoded the receiver

D) All of the above

Answer: Option A) medium, which carries the message

Q175) Data is computerized to

Options:

  1. meet the business requirement
  1. to increase the integrity value of the data
  1. to ensure optimal utilization of resources
  1. modularity

Answer: Option C) to ensure optimal utilzation of resources

Q176) An atom bomb is based on the principle of

Options:

  1. nuclear fusion
  1. nuclear spallation
  1. nuclear fission
  1. None of these

Answer: Option C) nuclear fission

Q177) Color cards are used for

Options:

  1. Monitors
  1. CPU
  1. Video graphics
  1. All of these

Answer: Option A) Monitors

Q178) In a certain code. ROUNDS is written as RONUDS. How will PLEASE will be written in the same code:

Options:

  1. L P A E S E
  1. P L A E S E
  1. L P A E E S
  1. P L A S E E

Answer: Option B) P L A E S E

Q179) Freedom of Speech

Options:

  1. has been guaranteed by the constitution.
  1. has not been expressly guaranteed by the constitution
  1. has been given only to selected institutions.
  1. None of these

Answer: Option B) has not been expressly guaranteed by the constitution

Q180) A good communicator is the one who offers to his audience:

Options:

  1. plentiful of information
  1. a good amount of statistics
  1. concise proof
  1. repetition of facts

Answer: Option A) plentiful of information

Q181) PAT, PEN, PIN, PUT, ?

Options:

  1. PIG
  1. PET
  1. PUT
  1. POT

Answer: Option C) PUT

Q182) An effective teacher adopts the norms of the

Options:

  1. Democratic Society
  1. Laissez Faire Society
  1. Autocratic Society
  1. All of these according to conditions

Answer: Option A) Democratic Socitey

Q183) The decline of the British Empire should have spelt the decline of English Options:

  1. the statement is a fact
  1. the statement is an advice
  1. the statement is an opinion
  1. the statement is a prejudice

Answer: Option D) the statement is a prejudice

Q184) ATMs of bank have

Options:

  1. emoney
  1. only money transferring capabilities
  1. real currency
  1. None of these

Answer: Option C) real currency

Q185) Line access and avoidance of collision are the main functions of :

Options:

  1. the CPU
  1. the monitor
  1. network protocols
  1. wide area networks

Answer: Option C) network protocols

Q186) Malaria is caused by

Options:

  1. bacterial infection
  1. viral infection
  1. parasitic infection
  1. fungal infection

Answer: Option C) parasitic infection

Q187) Why a teacher is called the leader of the class?

Options:

  1. He masters the art of oratory like a political leader.
  1. He is autocratic emperor of his class.
  1. He belongs to a recognised teacher’s union.
  1. He is a maker of the future of his students.

Answer: Option B) He is autocratic emperor of his class.

Q188) Which of the following media can be used effectively in large group communications?

Options:

  1. Television

  1. Overhead Projector
  1. Video
  1. Computer

Answer: Option B) Overhead Projector

Q189) If EFGHIJK is coded as VUTSRQP then LIMIT can be coded as :

Options:

  1. KNRNC
  1. ORNRG
  1. JKOKG
  1. RSTSG

Answer: Option B) ORNRG

Q190) Which of the following can cause explosive volcanic eruption?

Options:

  1. Low viscosity of magma
  1. High viscosity of magma
  1. Higth water content in ground
  1. None of these

Answer: Option B) High viscosity of magma

Q191) The Lok – Sabha can be dissolved before the expiry of its normal five year term by

Options:

  1. The Prime Minister
  1. The Speaker of Lok Sabha
  1. The President on the recommendation of the Prime Minister
  1. None of these

Answer: Option C) The President on the recommendation of the Prime Minister

Q192) Which of the following is not a Fundamental Right?

Options:

  1. Right to Equality
  1. Right to Education
  1. Right to freedom of speech and expression
  1. Right to Employment

Answer: Option D) Right to Employment

Q193) Joint SAARC University of eight SAARC nations will be established in

Options:

  1. Colombo (Sri Lanka)
  1. Dhaka (Bangladesh)
  1. New Delhi (India)
  1. Male (Maldives)

Answer: Option C) New Delhi (India)

Q194) The historical research is different from experimental research in the process of

Options:

  1. replication
  1. formulation of hypothesis
  1. hypothesis testing
  1. All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q195) The depth of any research can be judged by:

Options:

  1. title of the research.
  1. objectives of the research.
  1. total expenditure on the research
  1. duration of the research.

Answer: Option B) objectives of the research.

Q196) The word vitiate used in the second paragraph means

Options:

  1. tarnish
  1. destroy
  1. negate
  1. debase

Answer: Option D) debase

Q197) Which of the following is/ are true about shooting stars?

Options:

  1. Certain objects which appear to fall from sky leaving a streak of light are called shooting stars.

  1. they are also called meteors.
  1. As there stars travels through atmosphere, these pieces become hot, burn and emit lightm thus acquiring brightness.
  1. All of these

Answer: Option D) All of these

Q198) Laptop is a

Options:

  1. Mini-computer
  1. Micro-computer
  1. Desktop PC
  1. None of these

Answer: Option D) None of these

Q199) A member of UPSC holds office for a period of

Options:

  1. 5 years
  1. 7 years
  1. Six years or sixty five years of age whichever is more.
  1. Six years or sixty five years of age whichever is earlier.

Answer: Option D) Six years or sixty five years of age whichever is earlier.

Q200) The first Indian chronicler of Indian history was:

Options:

  1. Megasthanese
  1. Fahiyan
  1. Huan Tsang
  1. Kalhan

Answer: Option D) Kalhan

 

Q201) At present right to property is a

Options:

  1. Legal Right
  1. Human Right
  1. Fundamental Right
  1. Natural Right

Answer: Option A) Legal Right

Q202) Failure of students in examination, it may be the fault of

Options:

  1. teacher
  1. principal
  1. students themselves
  1. both (a)and ( c)

Answer: Option D) both (a)and ( c)

Q203) Formulation of hypothesis may not be necessary in

Options:

  1. survey studies
  1. fact finding (Historical) studies
  1. normative studies D)experimental studies

Answer: Option B) fact finding (Historical) studies

Q204) The carrier of mass communication is known as

Options:

  1. mass media
  1. print media
  1. electronic media
  1. None of these

Answer: Option A) mass media

Q205) Institute of technology is situated at

Options:

  1. BHU,Varanasi
  1. Osmania, University
  1. Jamia Millia, Delhi
  1. None of these

Answer: Option A) BHU,Varanasi

Q206) …………. Is the most advantageous payment way when orders are mostly received

through phone or e-mail.

Options:

  1. Real time processing solution

  1. Weblink
  1. API
  1. Virtual terminal solution

Answer: Option D) Virtual terminal solution

Q207) Which of the following is not a National Park?

Options:

  1. Kanheri
  1. Gir
  1. Corbett
  1. Kaziranga

Answer: Option A) Kanheri

Q208) The combination of computing, telecommunications and media in a digital atmosphere is referred to as:

Options:

  1. online communication
  1. integrated media
  1. digital combine
  1. convergence

Answer: Option D) convergence

Q209) In a certain code, FHQK means GIRL. How will WOMEN be written in the same code?

Options:

  1. VNLDM
  1. FHQKN
  1. XPNFO
  1. VLNDM

Answer: Option D) VLNDM

Q210) In the guidance of learning a teacher has many important roles. Which one of the following is the least important aspect of the teachers role in the guidance of learning?

Options:

  1. The provision of continuous diagnostic and remedial help.
  1. The forestalling of habits.
  1. The provision of encouragement and moral support.

  1. The development of insight into what constitute the pitfalls and danger to be avoided.

Answer: Option D) The development of insight into what constitute the pitfalls and danger to be avoided.

Q211) Feed back is

Options:

  1. immediate reaction of receiver
  1. response of receiver to communicator’s message
  1. analysis done by the receiver of the communicator’s message
  1. None of these

Answer: Option B) response of receiver to communicator’s message

Q212) M P K R I T ?

Options:

  1. U
  1. V
  1. W
  1. G

Answer: Option D) G

Q213) FTP is better than HTTP because

Options:

  1. it uses separate channels for data transmission and flow control.
  1. it transfers data from the web server.
  1. it transfers data from the life sever.
  1. it copies file to the user’s hard disk in the destination specified by the user.

Answer: Option A) it uses separate channels for data transmission and flow control.

Q214) Video transmission over the Internet that looks like delayed live casting is called:

Options:

  1. virtual video
  1. direct broadcast
  1. video shift
  1. real- time video

Answer: Option D) real- time video

Q215) Indian Institute of Foreign Trade is situated in

Options:

  1. Lucknow
  1. Dehradun
  1. New Delhi
  1. Mumbai

Answer: Option C) New Delhi

Q216) Water is always involved with landslides. This is because it :

Options:

  1. reduces the shear strength of rocks.
  1. increases the weight of the overburden
  1. enhances chemical weathering
  1. is a universal solvent

Answer: Option B) increases the weight of the overburden

Q217) Which one of the following is not concerned with the duties of a teacher?

Options:

  1. To discipline the students
  1. To prepare students for examinations
  1. to make monthly and annual reports
  1. To participate in extra curricular activities

Answer: Option D) To participate in extra curricular activities

Q218) Hypothesis cannot be stated in

Options:

  1. null and question form terms
  1. declarations terms
  1. general terms
  1. directional terms

Answer: Option C) general terms

Q219) Which of the following is not a successful communicator?

Options:

A) One who presents material in a precise and clear way.

  1. One who is able to adapt himself according to the language of the communicate.

  1. One who knows a lot but is somewhat reserve in his attitude
  1. One who sometimes becomes informal before the receiver and develops rapport.

Answer: Option C) One who knows a lot but is somewhat reserve in his attitude

Q220) In each of the four group of letters one is different from the others. Pick the odd one out.

Options:

  1. ISRQ
  1. MLKJ
  1. HGFD
  1. NMLK

Answer: Option C) HGFD

Q221) Which of the following statement is correct?

Options:

  1. Discoveries are researches
  1. Researches lead to discovery
  1. Invention and Research are related
  1. None of the above

Answer: Option B) Researches lead to discovery

Q222) If a teacher had to establish his credibility in evaluating answer sheets he must be

Options:

  1. strict
  1. lenient
  1. objective
  1. prompt

Answer: Option C) objective

Q223) Mainstreaming is a term associated with

Options:

  1. career education
  1. education for handicapped
  1. inter-age class groupings
  1. environmental education

Answer: Option B) education for handicapped

Q224) Suggestion helps in the development of information moral behavior, aesthetic sense and character traits. Which of the following is the chief source of suggestions which would his life?

Options:

  1. Pupil of same age
  1. Teachers
  1. Elders
  1. None of these

Answer: Option C) Elders

Q225) A teacher exploits students in your school. In this situation, what you will do?

Options:

  1. Report the matter to the principal.
  1. Not interfere in this matter.
  1. Guide the teacher please stop this activity.
  1. Go on Satyagraha against the teacher.

Answer: Option C) Guide the teacher please stop this activity.

Q226) Of the following learning theories, the one that embodies the idea that the learning takes place through insight is known as

Options:

  1. Gestalt
  1. Stimulus-Response
  1. Connectionist
  1. Pragmatic

Answer: Option A) Gestalt

Q227) The teacher ought to know the problems prevalent in the field of education. The reason is that

Options:

  1. only a teacher can do something about solving them.
  1. he can tell about the same to another teacher.
  1. Teachers can tell the government about it.
  1. With this knowledge, the teacher can have information about education.

Answer: Option A) only a teacher can do something about solving them.

Q228) The male students in your class are annoyed with you on the pretext you that have a favor to the female students. In such an embarrassing situation how would you like to control them in class?

Options:

  1. You will tell the male students that girls have no option except to depend on school teacher for their academic assistance.
  1. You will justify that most of the female students are more sincere towards their studies than male students.
  1. You will justify to the male students that it is difficult for you refuse the request made by female students
  1. None of these

Answer: Option B) You will justify that most of the female students are more sincere towards their studies than male students.

Q229) With respect to the development of skills, all of the following are correct except that

Options:

  1. Pupil of same mental age should learn at the same rate.
  1. Group interaction increases the skills
  1. group instruction facilitates the learning process
  1. workbooks can be invaluable learning aid.

Answer: Option A) Pupil of same mental age should learn at the same rate.

Q230) When you make a mistake while teaching in the class and your students point it out angrily then what will you does?

Options:

  1. You will break all limits of anger
  1. You will feel sorry for committing the blunder
  1. You will scold him/her and resist them
  1. You will leave the class for few days

Answer: Option B) You will feel sorry for committing the blunder

Q231) The project method of teaching is best associated with the philosophy of

Options:

  1. John Dewey
  1. Max rafferty
  1. Robert Hatchins
  1. B.F. Skinner

Answer: Option A) John Dewey

Q232) In our present society where values are deteriorating, the excellent education will be which

Options:

  1. enables one to earn in an easy manner.
  1. Exaggerates the competition in the society.
  1. Works for establishment of human and cultural value.
  1. Decelerates the social change in society.

Answer: Option C) works for establishment of human and cultural value.

Q233) Emotional development is as much affected by maturation and learning as sensory processes, muscular growth and intellectual functions. Parlous experiment showed emotional responses could be learned through

Options:

  1. conditioning
  1. imitation
  1. knowledge and skills.
  1. None of these

Answer: Option A) conditioning

Q234) Which of the following statement is correct?

Options:

  1. In research, objectives can be worded in question form.
  1. In research, objectives can be worded in statement form.
  1. Objectives are to be stated in Chapter I of the Thesis
  1. All of the above

Answer: Option D) All of the above

Q235) Before starting instruction a teacher should

Options:

  1. know the existing knowledge of his students and their background knowledge.
  1. Be aware of the environmental variables acting on the mind of the pupil.
  1. Be competent enough to arouse the curiosity of pupil.
  1. All of these

Answer: Option D) All of these

Q236) Professors need to study educational philosophy mainly because

Options:

  1. most professors know nothing about educational philosophy
  1. most professors follow a wrong philosophy
  1. they may improve their work by classifying their philosophy.
  1. All of the above

Answer: Option C) they may improve their work by classifying their philosophy.

Q237) On which of the following statements there is consensus among educators?

Options:

  1. Disciplinary cases should be sent to the principal only when other means have failed.
  1. Disciplinary cases should never be sent to principal’s office.
  1. Disciplinary cases should be totally neglected in the class.
  1. None of these

Answer: Option A) Disciplinary cases should be sent to the principal only when other means have failed.

Q238) A competent teacher must have a sound knowledge about:

Options:

  1. Practice, Concept, Theory and Research
  1. theory, Research, Practice and concepts
  1. Concept, Theory, Practice and Research
  1. Research, Practice, Concept and Theory

Answer: Option C) Concept, Theory, Practice and Research

Q239) Below are given some probable characteristics of an ineffective teacher, which of the following is most likely to be characterised the ineffective teacher?

Options:

  1. Emphasis upon standards
  1. Emphasis upon pupil discussion in the clarification of group’s goals
  1. emphasis upon the control of immediate situation
  1. None of these

Answer: Option C) emphasis upon the control of immediate situation

Q240) Maximum participation of students is possible in teaching through

Options:

  1. Lecture method

  1. Discussion method
  1. Textbook method
  1. Audi-visual aids

Answer: Option B) Discussion method

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. Shashikala says

    Vry helpful …i need a solved book

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More