# MCQ on Reasoning | Extensive 12 Years Solved UGC NET

## MCQ Solved Question Paper Based on Reasoning including mathematical

### MCQ on Reasoning including mathematical

Table of Contents

- MCQ on Reasoning including mathematical
- Unit-V Mathematical Reasoning and Aptitude
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JULY 2018
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM November 2017
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM January 2017
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JULY 2016
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2015
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2015
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2014
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2014
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2013
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2013
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2012
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2012
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2011
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2011
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2010
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2010
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2009
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2009
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2008
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2008
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2007
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2007
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2006
- Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2006

##### Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM 2006-2018

In this post we have covered solved MCQ Based on UGC NET EXAM Revised UGC NET Syllabus Paper 1 on Mathematical Reasoning and Aptitude. You can use below question to gauge your preparation for upcoming exams.

### Unit-V Mathematical Reasoning and Aptitude

- Types of reasoning.
- Number series, Letter series, Codes and Relationships.
- Mathematical Aptitude (Fraction, Time & Distance, Ratio, Proportion and Percentage, Profit and Loss, Interest and Discounting, Averages etc.).

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JULY 2018**

**The next term in the series -1, 5, 15, 29, ________, … is**

(1) 36

(2) 47

(3) 59

(4) 63

Answer: (2)

**The next term in the series: ABD, DGK, HMS, MTB, SBL, ________, … is:**

(1) ZKU

(2) ZCA

(3) ZKW

(4) ZKU

Answer: (3)

** If VARANASI is coded as WCUESGZQ, then the code of KOLKATA will be:**

(1) LOQOZEH

(2) HLZEOOQ

(3) ZELHOQO

(4) LQOOFZH

Answer: 4

**Introducing, Rakesh to her husband a women said, “His brother’s father is the only son of my grandfather”. The woman is related to Rakesh as:**

(1) Aunt

(2) Mother

(3) Sister

(4) Daughter

Answer: 3

**Two numbers are in the ratio 2: 5. If 16 is added to both the numbers, their ratio becomes 1: 2. The numbers are:**

(1) 16, 40

(2) 20, 50

(3) 28, 70

(4) 32, 80

Answer: 4

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM November 2017**

**In the series 1, 6, 15, 28, 45 … the next term will be:**

(a) 76

(b) 56

(c) 84

(d) 66

Answer: (4)

**Ajay is a friend of Rakesh, Pointing to an old man Ajay asked Rakesh who is he? Rakesh **said** “His son is my son’s uncle”. The old man is related to Rakesh as:**

(a) Father-in law

(b) Father

(c) Uncle

(d) Grandfather

Answer: 2

**The interaction between a teacher and students creates a zone of proximal:**

(a) Confusion

(b) Development

(c) Distortion

(d) Difference

Answer: 2

**Given below are two premises (a and b), from those two premises four conclusions (i), (ii), (iii) and (iv) are drawn. Select the code that states the conclusion/conclusions drawn validity (taking the premises singularly or jointly).**

Premises:

(a) All bats are mammals.

(b) No birds are bats.

Conclusions:

(i) No birds are mammals.

(ii) Some birds are not mammals.

(iii) No bats are birds.

(iv) All mammals are bats.

Code:

(1) (i) and (ii) only

(2) (iii) only

(3) (iii) and (iv) only

(4) (i) only

Answer: (2)

** A postman walked 20 m straight from his office, turned right and walked 10 m. After turning left he walked 10 m and after turning right walked 20 m. He again turned right and walked 70m. How far he is from his office?**

(1) 40 m

(2) 60 m

(3) 20 m

(4) 50 m

Answer: 4

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM January 2017**

**The missing term in the series 1, 4, 27, 16, ?, 36, 343, … is**

(1) 30

(2) 49

(3) 125

(4) 81

Answer: 3

**The next term in the following series YEB, WFD, UHG, SKI, ? will be**

(1) TLO

(2) QOL

(3) QLO

(4) GQP

Answer: 2

**If A is coded as C, M as I, N as P, S as 0, I as A, P as N, E as M, 0 as E and C as S, then the code of COMPANIES will be**

(1) SPEINMOAC

(2) NCPSEIOMA

(3) SMOPIEACN

(4) SEINCPAMO

Answer: 4

** Among the following, identify the continuous type of data:**

(1) Number of languages a person speaks

(2) Number of children in a household

(3) Population of cities

(4) Weight of students in a class

Answer: 4

**Ali buys a glass, a pencil box and a cup and pays Rs. 21 to the shopkeeper. Rakesh buys a cup, two pencil boxes and a glass and pays Rs. 28 to the shopkeeper. Preeti buys two glasses, a cup and two pencil boxes and pays Rs. 35 to the shopkeeper. The cost of 10 cups will be**

(1) Rs.40

(2) Rs.60

(3) Rs.80

(4) Rs.70

Answer:4

**Out of four cities given below three are alike in some manner while the fourth one is different. Identify the odd one**

(1) Lucknow

(2) Rishikesh

(3) Allahabad

(4) Patna

Answer: 1

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JULY 2016**

**In a certain code, SELECTION is coded as QCJCARGML. The code of AMERICANS will be**

1) YKCPGAYLQ

(2) BNFSJDBMR

(3) QLYAGPCKY

(4) YQKLCYPAG

Answer:1

Solution: logic is S-2E-2L-2E-2C-2T-2I-2O-2N-2=QCJCARGML . Similarly A-2M-2E-2R-2I-2C-2A-2N-2S-2 = YKCPGAYLQ

**In the series 3,11,23,39,59,…………….The next term will be**

(1) 63 (2) 73 3) 83 (4) 93

Answer:3

**Solution:** 3+8=11 11+12=23 23+16=39 39+20=59 59+24=83

**Two railway tickets from city A to B and three tickets from city A to C cost ? 177. Three tickets from city A to B and two tickets from city A to C cost ? 173. The fare for city B from city A will be ?**

(1) 25 (2) 27 (3) 30 4) 33

Answer:4

**Solution:** Let City A to B=X, A to C =y2x+3y=177 3x+2y=173 => 6x+9y=531 6x+4y=346 =>5y=185=>y=37, x=33

**A person walks 10 m in front and 10 m to the right. Then every time turning to his left, he walks 5, 15 and 15 m respectively. How far is he now from his starting point ?**

(1) 20m (2) 15 m (3) 10 m 4) 5 m

Answer :4

**A is sister of B. F is daughter of G. C is mother of B. D is father of C. E is mother of D. A is related to D as**

1) Granddaughter (2) Daughter (3) Daughter-in-law (4) Sister

Answer:1

**In the series AB, EDC, FGHI, ….?…., OPQRST, the missing term is**

(1) JKLMN (2) JMKNL 3) NMLKJ (4) NMKU

Answer:3

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2015**

**The next term in the Series 2,5,10,17,26, 37, ? is :**

1) 50 (2) 57 (3) 62 (4) 72

Answer:1

**Solution:** 2+3=5 5+5=10 10+7=17 17+9=26 26+11=37 37+13=50

**A group of 210 students appeared in some test. The mean of 1/3 rd of students is found to be 60. The mean of the remaining students is found to be 78. The mean of the whole group will be;**

(1) 80 (2) 76 (3) 74 4) 72

Answer:4

**Solution:** Mean = x/Number of students 60 = x/70 x = 70*60

⇒ Sum of marks of 70 students = 4200

Remaining students = 210 – 70 = 140 students

Mean of 140 students = 78

Sum of marks of 78 students = 140*78 = 10920

Total marks of 210 students = 4200 + 10920= 15120

Mean of whole group = 15120/210 = 72 marks

**Anil after travelling 6 km towards hast from his house realized that he has travelled i , wrong direction. He turned and travelled 12 km towards West, turned right anil travelled 8 km to reach his office. The straight distance of the office from his house is :**

(1) 20 km (2) 11 km (3) 12 km 4) 10 km

Answer:4

**The next term m the series :B2E, D5H, F12K, H27N, ? is**

(1) J561 (2) I62Q (3) Q62J 4) J58Q

Answer:4

**Solution:** B+2=D 2*2+1=5 E+2=H => H+2=J 27*2+4=58 N+2=Q

**A party was held in which a grandmother, father, mother, four sons, their wives and one son and two daughters to each of the sons were present. The number of females present in the party is :**

(1) 12 2) 14 (3) 18 (4) 24

Answer:2

**P and Q are brothers. R and S are sisters. The son of P is brother of S. Q is related to R as :**

(1) Son (2) Brother 3) Uncle (4) Father

Answer:3

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2015**

**The next term in the series is: 2, 5, 9, 19, 37, ?**

(1) 73 2) 75 (3) 78 (4) 80

Answer:2

**Solution:** 2*2+1=5, 5*2-1=9, 9*2+1=19,19*2-1=37,37*2+1=75

**In certain code MATHURA is coded as JXQEROX. The code of HOTELS will be :**

(1) LEQIBP 2) ELQBIP (3) LEBIQP (4) ELIPQB

Answer:2

**Solution:** M-3=J A-3=X T-3=Q H-3=E U-3=R R-3=O A-3=X =>HOTELS= ELQBIP

**One day Prakash left home and walked 10 km towards south, turned right and walked 5 km, turned right and walked 10 km and turned left and walked 10 km. How many km will he have to walk to reach his home straight ?**

(1) 10 (2) 20 3) 15(4) 30

Answer:3

**A girl introduced a boy as the son of the daughter of the father of her uncle. The boy is related to the girl as:**

1) Brother (2) Uncle (3) Nephew (4) Son

Answer:1

**In an examination 10,000 students appeared. The result revealed the number of students who have :**

**passed in all five subjects = 5583**

**passed in three subjects only = 1400**

**passed in two subjects only = 1200**

**passed in one subject only = 735**

**failed in English only = 75**

**failed in Physics only = 145**

**failed in Chemistry only = 140**

**failed in Mathematics only = 200**

**failed in Bio-science only = 157**

**The number of students passed in at least four subjects is :**

1) 6300 (2) 6900 (3) 7300 (4) 790

Answer:1

**Solution:** Total students appeared = 10000

passed in all five subjects = 5583

passed in three subjects only = 1400

passed in two subjects only = 1200

passed in one subject only = 735

passed in 4 subjects only

= 75 + 145 + 140 + 200 + 157= 717

passed in at least four subjects= 717 + 5583 = 6300

**At present a person is 4 times older than his son and is 3 years older than his wife. After 3 years the age of the son will be 15 years. The age of the person’s wife after 5 years will be:**

(1) 42 (2) 48 (3) 45 4) 50

Answer:4

**Solution:** After 3 years, age of his son = 15

=> present age of his son = 12

at present, the person is 4 times older than his son

=> present age of the person = 4 × present age of his son = 4×12 = 48

=> present age of his wife = 48 – 3 = 45

Age of his wife after 5 years = 45 + 5 = 50

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2014**

**The next term in the series : AB, ED, IH, NM, is**

A) TS (B) ST (C) TU (D) SU

Answer:1

**If STREAMERS is coded as UVTGALDQR, then KNOWLEDGE will be coded as**

(A) MQPYLCDFD B) MPQYLDCFD (C) PMYQLDFCD (D) YMQPLDDFC

Answer:2

**A is brother of B. B is the brother of C. C is the husband of D. E is the father of A. D is related to E as**

(A) Daughter B) Daughter-in-law (C) Sister-in-law (D) Sister

Answer:2

**Two numbers are in the ratio 3 : 5. If 9 is subtracted from the numbers, the ratio become 12 : 23. The numbers are**

(A) 30,50 (B) 36,60 C) 33,55 (D) 42,70

Answer:3

**Solution:** Let the number be 3x and 5x. Then, 3x – 95 x – 9 = 12 23 ⇒ 23 (3x−9) =1 2 (5x−9 ) ⇒9x=99⇒x=11.∴The smaller number=(3×11)=33

**The mean of the ages of father and his son is 27 years. After 18 years, father will be twice as old as his son. Their present ages are**

A) 42.12 (B) 40,14 (C) 30,24 (D) 36.18

Answer:1

** Solution:** father age = y years ,mean age of them = 27 years

( x + y ) / 2 = 27 ,x + y = 54 years y = 54 – x —–( 1 )

after 18 years, son age = ( x + 18 ) years ,father’s age = ( y + 18 ) years

father’s age = 2 × son’s age y + 18 = 2 ( x + 18) ,y + 18 = 2x + 36

y = 2x + 36 – 18 ,y = 2x + 18 —–( 2 )

2x + 18 = 54 – x, 2x + x = 54 – 18=>3x = 36 x = 12

y = 54 – 12 y = 42

son’s age = x = 12 years father age = y = 42years

**The next term in the series : 2,7,28,63, 126. is**

A) 215 (B) 245 (C) 276 (D) 296

Answer:1

**Solution:** 1^3 + 1 = 1 + 1 = 2, 2^3 – 1 = 8 – 1 = 7,3^3 + 1 = 27 + 1 = 28,

4^3 – 1 = 64 – 1 = 63,5^3 + 1 = 125 + 1 = 126, 6^3 – 1 = 216 – 1 = 215.

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2014**

**Complete the series BB, FE, II, ML, PP, ………..by choosing one of the following option given:**

A) TS (B) ST (C) RS (D) SR

Answer:1

**A man started walking from his house towards **south**. After walking 6 km, he turned to his left and walked 5 km. Then he walked further 3 km after turning left. He then turned to his left and continued his walk for 9 km. How far is he away from his **house ?

(A) 3km (B) 4 km C) 5 km (D) 6 km

Answer:3

**In a post-office, stamps of three different denominations of rs7, rs 8, rs 10 are available. The exact amount for which one cannot buy stamps is**

A) 19 (B) 20 (C) 23 (D) 29

Answer:1

**Solution:** All other given amounts are possible.

**In certain coding method, the word QUESTION is encoded as DOMESTIC. In this coding, what is the code word for the word RESPONSE ?**

(A) OMESUCEM

(B) OMESICSM

C) OMESICEM

(D) OMESISCM

Answer:3

**If the series 4, 5, 8, 13, 14, 17, 22,…. is continued in the same pattern, which one of the following is not a term of this series ?**

(A) 31 (B) 32 C) 33 (D) 35

Answer:3

**Solution:** 4+1=5,5+3=8,8+5=13,13+1=14,14+3=17,17+5=22,22+1=23,23+3=26,26+5=31,31+1=32,32+3=35

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2013**

**In certain code, TEACHER is written as VGCEJGT. The code of CHILDREN will be**

(A) EKNJFTGP B) EJKNFTGP(C) KNJFGTP (D) None of these

Answer:2

**Solution:** T+2=V E+2=G A+2=C C+2=E H+2=J E+2=G R+2=T => CHILDREN= EJKNFTGP

**A person has to buy both apples and mangoes. The cost of one apple is Rs 7 whereas that of a mango is Rs 5/-. If the person has Rs 38, the number of apples he can buy is**

(A) 1 (B) 2 (C) 3 D) 4

Answer:4

**Solution:** 7*4+5*2=38 Number of apple =4 and Mangoes =2

**A man pointing to a lady said, “The son of her only brother is the brother of my wife”. The lady is related to the man as**

(A) Mother’s sister

(B) Grand mother

(C) Mother-in-law

D) Sister of Father-in-law

Answer:4

**In this series 6, 4, 1, 2, 2, 8, 7, 4, 2, 1, 5, 3, 8, 6, 2, 2, 7,1, 4, 1, 3, 5, 8, 6, how many pairs of successive numbers have a difference of 2 each ?**

(A) 4 (B) 5 C) 6 (D) 8

Answer:3

**The mean marks obtained by a class of 40 students is 65. The mean marks of half of the students are found to be 45. The mean marks of the remaining students are**

A) 85(B) 60 (C) 70 (D) 65

Answer:1

Solution: Average(mean) = sum/total

mean of 40 students=65

65=sum/40 =sum of 40 members=2600

mean of 20 students=45

45=sum/20=sum of 20 members=900

sum of remaining 20 members= sum of 40 members – sum of 20 members

= 2600-900=1700

so sum of remaining 20 members=1700

mean= sum/total

mean=1700/20=85

**Anil is twice as old as Sunita. Three years ago, he was three times as old as Sunita. The present age of Anil is**

(A) 6 years

(B) 8 years

C) 12 years

(D) 16 years

Answer:3

**Solution:** Anil =2sunita A-3=3(S-3) => 2S-3=3S-9=>S=6 => A=12

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2013**

**In a certain code GALIB is represented by HBMJC.TIGER will be represented by**

A) UJHFS (B) UHJSF (C) JHUSF (D) HUJSF

Answer:3

**Solution:** G+1=H A+1=B L+1=M I+1=J B+1=C => TIGER= UJHFS

**In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The, number of teams participated in the tournament is**

(A) 8 B) 10 (C) 12 (D) 14

Answer:2

**Solution:** n(n-1)/2=45=> 10*9/2=45

**The missing number in the series 40, 120, 60, 180, 90, ?, 135 is**

(A) 110 B) 270 (C) 105 (D) 210

Answer:2

**Solution:** 40*3=120,120/2=60,60*3=180,180/2=90,90*3=270

**The odd numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in an ascending order. The number at 6thposition is**

(A) 18 (B) 24 C) 33 (D) 36

Answer:3

**The mean of four numbers a, b, c, d is 100. If c = 70, then the mean of the remaining numbers is**

(A) 30 (B) 85/2 (C) 170/3 D) 110

Answer:4

**Solution:** a+b+70+d=400=> a+b+d=330 =>mean(a+b+d)=110

**If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increase by**

**(**A) 20% (B) 30% (C) 40% D) 50%

Answer:4

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2012**

**The missing number in the series : 0,6,24,60,120,?, 336, is**

(A) 240 (B) 220 (C) 280 D) 210

Answer:4

**Solution:** 1*2*3 = 6, 2*3*4 = 24, 3*4*5=60,4*5*6=120,5*6*7=210,6*7*8=336

**A group of 7 members having a majority of boys is to be formed out of 6 boys and 4 girls. The number of ways the group can be formed is**

(A) 80 B) 100 (C) 90 (D) 110

Answer:2

**Solution:** 6boys/1 girl: 6C6*4C1 = 1*4 = 4

5boys/2 girls: 6C5*4C2 = 6*6 = 36

4boys/3 girls: 6C4*4C3 = 15*4 = 60

so total = 4+36+60 = 100

**The number of observations in a group is 40. The average of the first 10 members is 4.5 and the average of the remaining 30 members is 3.5. The average of the whole group is**

(A) 4 (B) 15/2 C) 15/4 (D) 6

Answer:3

**Solution:** Average of First 10 observations = 4.5

Average of Remaining 30 observations = 3.5

Average of Total observations = (Sum of 10 members + Sum of Remaining 30 members ) / Total observations

Sum of First 10 members = 4.5 x 10 = 45

Sum of Remaining 30 members = 3.5 x 30 = 105

Hence, Average of Total observations = (45 + 105) / 40= 150 / 40

Average of Total observations = 3. 75

**If MOHAN is represented by the code KMFYL, then COUNT will be represented by**

A) AMSLR (B) MSLAR (C) MASRL (D) SAMLR

Answer:1

**Solution:** M-2=K O-2=M H-2=F A-2=Y N-2=L => C-2=A O-2=M U-2=S N-2=L T-2=R

**The sum of the ages of two persons A and B is 50. 5 years ago, the ratio of their ages was 5/3. The present age of A and B are**

A) 30,20 (B) 35, 15 (C) 38,12 (D) 40,10

Answer:1

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2012**

**Which is the number that comes next in the following sequence ?**

2, 6, 12, 20, 30, 42, 56, _____

(A) 60 (B) 64 C) 72(D) 70

Answer:3

**Find the next letter for the series YVSP ………**

(A) N B) M(C) O (D) L

Answer:2

**Given that in a code language, ‘645’ means ‘day is warm’; ‘42’ means ‘warm spring’ and ‘634’ means ‘spring is sunny’; which digit represents ‘sunny’?**

A) 3 (B) 2 (C) 4 (D) 5

Answer:1

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2011**

**What is the number that comes next in the sequence ?**

2, 5, 9, 19, 37, ___

(A) 76 (B) 74 C) 75(D) 50

Answer: 3

**Solution:** 2*2+1=5, 5*2-1=9,9*2+1=19,19*2-1=37,37*2+1=75

**Find the next letter for the series MPSV..…**

(A) X B) Y(C) Z (D) A

Answer: 2

**Solution:** M+2=P,P+2=S,S+2=V,V+2=Y

**If ‘367’ means ‘I am happy’; ‘748’ means ‘you are sad’ and ‘469’ means ‘happy and sad’ in a given code, then which of the following represents ‘and’ in that code ?**

(A) 3 (B) 6 C) 9 (D) 4

Answer: 3

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2011**

**Determine the relationship between the pair of words NUMERATOR : DENOMINATOR and then select the pair of words from the following which have a similar relationship :**

(A) fraction : decimal (B) divisor : quotient C) top : bottom (D) dividend : divisor

Answer:3

**Find the wrong number in the sequence**

**125, 127, 130, 135, 142, 153, 165**

(A) 130 (B) 142 (C) 153 D) 165

Answer:4

**If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY; then BOBBY is coded as**

(A) BOBY B) COBY (C) DOBY (D) OOBY

Answer:3

**The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship, make the right choice for the second set :**

K/T : 11/20 :: J/R : ?

(A) 10/8 B) 10/18 (C) 11/19 (D) 10/19

Answer:2

** If A = 5, B = 6, C = 7, D = 8 and so on, what do the following numbers stand for?**

**17, 19, 20, 9, 8**

(A) Plane B) Moped(C) Motor (D) Tonga

Answer:2

**The price of oil is increased by 25%. If the expenditure is not allowed to increase, the ratio between the reduction in consumption and the original consumption is**

(A) 1 : 3 (B) 1 : 4 C) 1 : 5(D) 1 : 6

Answer:3

**How many 8’s are there in the following sequence which **are** preceded by 5 but not immediately followed by 3?**

**5 8 3 7 5 8 6 3 8 5 4 5 8 4 7 6 5 5 8 3 5 8 7 5 8 2 8 5**

A) 4(B) 5 (C) 7 (D) 3

Answer:1

**If a rectangle were called a circle, a circle a point, a point a triangle and a triangle a square, the shape of a wheel is**

(A) Rectangle (B) Circle C) Point(D) Triangle

Answer:3

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2010**

**Determine the relationship between the pair of words ALWAYS: NEVER and then select from the**

**following pair of words which have a similar relationship :**

A) often : rarely

(B) frequently : occasionally

(C) constantly : frequently

(D) intermittently : casually

Answer:1

**Find the wrong number in the sequence : 52, 51, 48, 43, 34, 27, 16**

(A) 27 B) 34(C) 43 (D) 48

Answer:2

**Solution:** 52-1=51, 51-3=48,48-5=43, 43-7=36,36-9=27,27-11=16

**In a certain code, PAN is written as 31 and PAR as 35, then PAT is written in the same code as**

(A) 30 B) 37(C) 39 (D) 41

Answer:2

**Solution:** P=16 A=1 N=14 PAN=31 =>PAT=37

**The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship, make the right choice for the second set:**

AF : IK : : LQ : ?

(A) MO (B) NP (C) OR D) TV

Answer:4

**If 5472 = 9, 6342 = 6, 7584 = 6, what is 9236 ?**

A) 2(B) 3 (C) 4 (D) 5

Answer:1

**Solution:** 5+4+7+2=18=1+8=9=> 9+2+3+6=20=2+0=2

**In an examination, 35% of the total students failed in Hindi, 45% failed in English and 20% in both. The percentage of those who passed in both subjects is**

(A) 10 (B) 20 (C) 30 D) 40

Answer:4

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2010**

**When an error of 1% is made in the length of a square, the percentage error in the area of a square will be**

(A) 0 (B) 1/2 C) 1(D) 2

Answer:3

**On January 12, 1980, it was a Saturday. The day of the week on January 12, 1979 was**

(A) Thursday B) Friday (C) Saturday (D) Sunday

Answer:2

**If water is called food, food is called tree, tree is called earth, earth is called world, which of the following grows a fruit?**

(A) Water (B) Tree (C) World D) Earth

Answer:4

**E is the son of A, D is the son of B, E is married to C, C is the daughter of B. How is D related to E?**

(A) Brother (B) Uncle (C) Father-in-law D) Brother-in-law

Answer:4

**If INSURANCE is coded as ECNARUSNI, how HINDRANCE will be coded?**

(A) CADNIHWCE

(B) HANODEINR

(C) AENIRHDCN

D) ECNARDNIH

Answer:4

**Find the next number in the following series: 2, 5, 10, 17, 26, 37, 50 ?**

(A) 63 B) 65(C) 67 (D) 69

Answer:2

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2009**

**January 1, 1995 was a Sunday. What day of the week lies on January 1, 1996?**

(A) Sunday B) Monday (C) Wednesday (D) Saturday

Answer:2

**When an error of 1% is made in the length and breadth of a rectangle, the percentage error (%) in the area of a rectangle will be**

(A) 0 (B) 1 C) 2 (D) 4

Answer:3

**The next number in the series 2, 5, 9, 19, 37,? will be**

(A) 74 B) 75 (C) 76 (D) None of the above

Answer:2

**There are 10 true-false questions in an examination. Then these questions can be answered in**

(A) 20 ways (B) 100 ways (C) 240 ways D) 1024 ways

Answer:2

**What will be the next term in the following?**

DCXW, FEVU, HGTS, ?

(A) AKPO (B) ABYZ C) JIRQ (D) LMRS

Answer:3

**Three individuals X, Y, Z hired a car on a sharing basis and paid Rs. 1,040. They used it for 7, 8, 11 hours, respectively. What are the charges paid by Y?**

(A) Rs. 290 B) Rs. 320 (C) Rs. 360 (B) Rs. 440

Answer:2

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2009**

**Insert the missing number in the following :**

3, 8, 18, 23, 33, ?, 48

(A) 37 (B) 40 C) 38(D) 45

Answer:3

**Solution:** 3+5=8,8+10=18,18+5=23,23+10=33,33+5=38

**In a certain code, CLOCK is written as KCOLC. How would STEPS be written in that code?**

(A) SPEST (B) SPSET C) SPETS(D) SEPTS

Answer:3

**The letters in the first set have a certain relationship. On the basis of this relationship mark the right choice for the second**

set : BDFH : OMKI : : GHIK : ?

(A) FHJL(B) RPNL(C) LNPR (D) LJHF

Answer: Note: The answer for the question should be TQNL

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2008**

**Insert the missing number in the following:**

2/3 , 4/7, ? , 11/21, 16/31

(A) 10/8 (B) 6/10 (C) 5/10 D) 7/13

Answer:4

** Solution:** numerator is incremented by 2,3,4,5 and denominator by 4,6,8,10

**In a certain code, GAMESMAN is written as AGMEMSAN. How would DISCLOSE be written in that code?**

A) IDSCOLSE (B) IDCSOLES (C) IDSCOLES (D) IDSCLOSE

Answer:1

**The letters in the first set have a certain relationship. On the basis of this relationship mark the right choice for the second set:**

AST : BRU : : NQV : ?

(A) ORW (B) MPU (C) MRW D) OPW

Answer:4

**On what dates of April 1994 did SUNDAY fall ?**

(A) 2,9,16,23,30 B) 3,10,17,24 (C) 4,11,18,25 (D) 1,8,15,22,29

Answer:2

**Find out the wrong number in the sequence:**

125, 127, 130, 135, 142, 153, 165

(A) 130 (B) 142 (C) 153 D) 165

Answer:4

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2008**

If January 1st, 2007 is Monday, what was the day on 1st January 1995 ?

A) Sunday (B) Monday (C) Friday (D) Saturday

Answer:1

**Insert the missing number in the following serie :**

4 16 8 64 ? 256

A) 16 (B) 24 (C) 32 (D) 20

Answer:1

**If an article is sold for Rs. 178 at a loss of 11%; what would be its selling price in order to earn a profit of 11%?**

(A) Rs. 222.50 (B) Rs. 267 C) Rs. 222 (D) Rs. 220

Answer:3

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2007**

**Find out the number which should come at the place of question mark which will complete the**

**following series: ** 5, 4, 9, 17, 35, ? = 139

(A) 149 (B) 79 (C) 49 D) 69

Answer:4

**Which number is missing in the following series?**

2, 5, 10, 17, 26, 37, 50, ?

(A) 63 B) 65 (C) 67 (D) 69

Answer:2

**Solution:** 2+3=5,5+5=10,10+7=17,17+9=26,26+11=37,37+13=50,50=15=65

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2007**

**Which is the number that comes next in the sequence?**

9, 8, 8, 8, 7, 8, 6,

(A) 5 (B) 6 C) 8 (D) 4

Answer:3

**If in a certain language TRIVANDRUM is coded as 2 5 9 5 3 5 4 7 5 8, how would MADRAS be coded ?**

(A) 834536 (B) 834538

(C) 834530 (D) 834539

Answer: Ans (A) or (C) is correct. May be question or answer key is wrong

**Solution:** only last digit differs in all answers, since 8 = M & 9 = I as per the question, either 0 or 6 = S

**January 12, 1980 was Saturday, what day was January 12, 1979 :**

(A) Saturday B) Friday (C) Sunday (D) Thursday

Answer:2

**How many Mondays are there in a particular month of a particular year, if the month ends on Wednesday?**

(A) 5 B) 4 (C) 3 (D) None of the above

Answer:2

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM DECEMBER 2006**

**In the sequence of numbers 8, 24, 12, X, 18, 54 the missing number X is :**

(A) 26 (B) 24 C) 36 (D) 32

Answer:3

**Solution:** 8*3=24,24/2=12,12*3=36,36/2=18,18*3=54

**If A stands for 5, B for 6, C for 7, D for 8 and so on, then the following numbers stand for**

17, 19, 20, 9 and 8 :

(A) PLANE B) MOPED(C) MOTOR (D) TONGA

Answer:2

**The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship what is the right choice for the second set?**

AST : BRU : : NQV : ?

(A) ORW (B) MPU (C) MRW D) OPW

Answer:4

**The sides of a triangle are in the ratio of 1/2 :1/3 :1/4 If its perimeter is 52 cm, the length of the smallest side is :**

(A) 9 cm (B) 10 cm (C) 11 cm D) 12 cm

Answer:4

**Solved Question Paper Based on UGC NET EXAM JUNE 2006**

Insert the missing number:

16/32, 15 /33, 17/31, 14/34 ?

(A) 19/35 (B) 19/30 (C) 18/35 D) 18/30

Answer:4

**Solution:**numerator+denominator=48

**Monday falls on 20 ^{th}March 1995. What was the day on 3^{rd}November 1994?**

A) Thursday (B) Sunday (C) Tuesday (D) Saturday

Answer:1

**The average of four consecutive even numbers is 27. The largest of these numbers is:**

(A)36 (B) 32 C) 30 (D) 28

Answer:3

**In a certain code, FHQK means GIRL. How will WOMEN be written in the same code?**

A) VNLDM (B) FHQKN (C) XPNFO (D) VLNDM

Answer:1

**At what time between 4 and 5 O’clock will the hands of a watch point in opposite directions?**

(A) 45min.past4 (B) 40 min. past 4 (C) 50 4/11 min. past 4 D) 54 6/11 min. past 4

Answer:4

UGC NET,JRF PREVIOUS PAPER TOPICS WISE