ugcnetpaper1.com
Best Guide for NTA NET Exam Paper1

MCQ on Higher Education System | Updated till 2018

MCQ Based on Solved Paper UGC NET EXAM 2006-2018

2

HIGHER EDUCATION SYSTEM: GOVERNANCE, POLITY, AND ADMINISTRATION

Related Posts
1 of 4

MCQ on Solved Paper UGC NET EXAM 2006 -2018 

 

This page contains the curated list of MCQ on Higher Education System based on solved question asked in ugc net examination.

Unit-X Higher Education System

Please feel free to reach us with your feedback or lets us know in case more details or topics need to be added.

July 2018

India has the largest Higher Education System in the World after :
(a) The United States of America (b) Australia
(c) China (d) United Kingdom (U.K.)
Select the correct answer from the code given below :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (a) and (c) only

Answer: 2

Prime Minister Research Fellowship is for students pursuing Ph.D programme in :
(1) State and Central Universities
(2) Central Universities, IISc, IITs, NITs, IISERs and IIITs
(3) IISc, IITs, NITs, IISERs, IIITs, State and Central Universities
(4) IITs and IISc

Answer: 3

Leader of the Opposition is a member of committees which select :
(a) the Central Information Commissioner
(b) the Central Vigilance Commissioner
(c) the Chairperson of National Human Rights Commission
(d) the Chairperson of National Commission for Women
Select the correct answer from the code given below :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (a), (b) and (d) only

Answer: 2

Which of the following statements are correct about gender budgeting ?
(a) It is a separate budget addressing the specific needs of women.
(b) It assesses the impact of government budget on women.
(c) It is an accounting exercise.
(d) It is another budgeting innovation.
Select the correct answer from the code given below :
(1) (b) and (d) only
(2) (a) and (d) only
(3) (a), (c) and (d) only
(4) (b), (c) and (d) only

Answer: 1

Which of the following are the barriers to citizen-centric administration in India ?
(a) Wooden and inflexible attitude of the civil servants
(b) Ineffective implementation of laws and rules
(c) Awareness of rights and duties of citizens
(d) Lack of job opportunities for the youth
Select the correct answer from the code given below :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c) only
(3) (a), (b) and (d) only
(4) (a) and (b) only

Answer: 1

November 2017

Which of the following are the goals of higher education in India ?
(a) Access
(b) Equity
(c) Quality and Excellence
(d) Relevance
(e) Value based education
(f) Compulsory and free education
Select the correct answer from the code given below :
(1) (a), (b) and (e) only
(2) (a), (b), (e) and (f)
(3) (a), (b), (c), (d) and (e)
(4) (a), (b), (c), (d), (e) and (f)

Answer: 3
Which of the following has been ranked the best college in the country (2017) as per the
National Institutional Ranking Framework (NIRF) ?
(1) Miranda House, Delhi
(2) St. Stephen’s College, Delhi
(3) Fergusson College, Pune
(4) Maharaja’s College, Mysore

Answer: 1

Which of the following universities has received the Visitor’s Award for the best Central
University in India in Feb. 2017 ?
(1) Jawaharlal Nehru University
(2) Banaras Hindu University
(3) Tezpur University
(4) University of Hyderabad

Answer: 1

Who among the following can be removed by the President without Parliament’s
resolution ?
(1) Judge of a High Court
(2) Governor of a State
(3) Chief Election Commissioner
(4) Comptroller and Auditor – General

Answer: 2

Which of the following come(s) within the ambit of the term ‘corruption’ ?
(a) Misuse of official position
(b) Deviation from rules, laws and norms
(c) Non-action when action is required
(d) Harm to public good
Select the correct answer from the code given below :
(1) (a) only
(2) (a) and (b) only
(3) (a), (b) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 4

January 2017

Which of the following are the demerits of globalisation of higher education ?
(a) Exposure to global curriculum
(b) Promotion of elitism in education
(c) Commodification of higher education
(d) Increase in the cost of education
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(1) (a) and (d)
(2) (a), (c) and (d)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 3

Which of the following statements are correct about deemed universities ?
(a) The Governor of the State is the chancellor of deemed universities.
(b) They can design their own syllabus and course work.
(c) They can frame their own guidelines regarding admission and fees.
(d) They can grant degrees.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(1) (a), (b) and (c)
(2) (b), (c) and (d)
(3) (a), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 2

The purpose of value education is best served by focussing on
(1) Cultural practices prevailing in the society.
(2) Norms of conduct laid down by a social group.
(3) Concern for human values.
(4) Religious and moral practices and instructions

Answer: 3

Which of the following statements are correct ?
(a) Rajya Sabha is a permanent House which can be dissolved only during national
emergency.
(b) Rajya Sabha does not represent the local interests of the States.
(c) Members of the Rajya Sabha are not bound to vote at the dictates of the states they
represent.
(d) No Union territory has a representative in the Rajya Sabha.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(1) (a) andü (d)
(2) (b) and (c)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 2

Which of the following are not necessarily the immediate consequences of the
proclamation of the President’s Rule in a State ?
(a) Dissolution of the State Assembly.
(b) Removal of the Council of Ministers in the State.
(c) Takeover of the State administration by the Union Government.
(d) Appointment of a new Chief Secretary.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(1) (a) andü (d)
(2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (b), (c) and (d)
(4) (b) and (c)

Answer: 1

Instead of holding the office during the pleasure of the President who among the following
hold(s) office during good behaviour ?
(a) Governor of a State (b) Attorney General of India
(c) Judges of the High Court (d) Administrator of a Union Territory
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(1) (a) only
(2) (c) only
(3) (a) and (c)
(4) (a), (b), (c) and (d)

Answer: 2

Which of the following set of statements represents acceptable propositions in respect of
teaching-learning relationships ? Choose the correct code to indicate your answer.
(i) When students fail in a test, it is the teacher who fails.
(ii) Every teaching must aim at ensuring learning.
(iii) There can be teaching without learning taking place.
(iv) There can be no learning without teaching.
(v) A teacher teaches but learns also.
(vi) Real learning implies rote learning.
Codes :
(1) (ii), (iii), (iv) and (v)
(2) (i), (ii), (iii) and (v)
(3) (iii), (iv), (v) and (vi)
(4) (i), (ii), (v) and (vi)

Answer: 2

July 2016

1. Which of the following core values among the institutions of higher education are promoted by the NAAC (National Assessment and Accreditation Council) ?
(a) Contributing to national development.
(b) Fostering global competencies among the students.
(c) Inculcating a value system among students and teachers.
(d) Promoting the optimum utilization of the infrastructure.
Select the correct answer from the codes given below:
(1) (b),(c)and(d) 2) (a),(b)and(c)
(3) (a),(c)and(d) (4) (a), (b), (c) and (d)
Answer: 2

2. The best way for providing value education is through?
(1) discussions on scriptural texts (2) lectures/discourses on values
(3) seminars / symposia on values 4) mentoring / reflective sessions on values
Answer: 4
3. The National Judicial Appointments Commission (NJAC) has been declared unconstitutional by
1) The Supreme Court of India
(2) The High Court
(3) The High Court and the Supreme Court both
(4) The President of India
Answer: 1
4. Which of the following statements about the Indian political system is/are correct ?
(a) The President is both Head of the State and Head of the Government
(b) Parliament is Supreme.
(c) The Supreme Court is the guardian of the Constitution.
(d) The Directive Principles of State Policy are justiciable.
Select the correct answer from the codes given below :
(1) (a),(b),(c) and (d) (2) (b), (c) and (d) (3) (b) and (c) 4) (c)only
Answer: 4
5. Which of the following are the fundamental duties ?
(a) To respect the National Flag.
(b) To protect and improve the natural environment.
(c) For a parent to provide opportunities for education/to his/her child.
(d) To protect monuments and places of national importance.
Select the correct answer from the codes given:
(1) (a),(b)and(c) (2) (a), (b) and (d)
(3) (a),(c)and(d) (4) (a), (b),(c) and (d)
Answer: 1
6. Which of the following statements are correct in respect of Niti Aayog?
(a) It is a constitutional body.
(b) It is a statutory body.
(c) It is neither a constitutional body nor a statutory body.
(d) It is a think-tank.
Select the correct answer from the codes given below :
(1) (a)and(d) (2) (b)and(d)
(3) (c)and(d) (4) (b), (c) and (d)
Answer: 3
7. A college level assistant professor has planned his/her lectures with an intent to develop cognitive dimensions of students centered on skills of analysis and synthesis. Below, given are two sets of items Set – I consisting of levels of cognitive interchange and Set ~ II comprising basic requirements for promoting them. Match the two sets and indicate your answer by choosing the correct alternative from the code:
Set-I Set-II
(Levels of Cognitive interchange) (Basic requirements for promoting cognitive Interchange)
a. Memory level i. Giving opportunity for discriminating examples and non-examples of a point.
b. Understanding level ii. Recording the important points made during the presentations.
c. Reflective level iii. Asking the students to discuss various items of information.
iv. Critically analyzing the points to be made and discussed.
Codes:
a b c
(1) ii iv i
(2) iii iv ii
3) ii i iv
(4) i ii ii
Answer: 3
8. Which set of learner characteristics may be considered helpful in designing effective teaching-learning systems ? Select the correct alternative from the codes given below :
(i) Prior experience of learners in respect of the subject.
(ii) Interpersonal relationships of learner’s family friends.
(iii) Ability of the learners in respect of the subject.
(iv) Student’s language background.
(v) Interest of students in following the prescribed dress code.
(vi) Motivational-orientation of the students.
Codes:
(1) (i), (ii), (iii) and (iv) (2) (i), (iii), (iv) and (vi)
(3) (ii),(iii),(iv)and(v) (4) (iii), (iv), (v) and (vi)
Answer: 2

DECEMBER 2015

1. Which of the following are the objectives of Kashtriya Uchchatar Shiksha Abhivan (RUSA) ?
(a) To improve the overall quality of state institutions.
(b) lo ensure adequate availability of quality faculty.
(c) To create new institutions through upgradation of existing autonomous colleges.
(d) To downgrade universities with poor infrastructure into autonomous colleges.
Select the correct answer from the codes given below :
(1) (a), (b), (c) and (d) (2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (c) and (d) (4) (a), (b) and (d)
Answer : 2
2. The grounds on which discrimination in admission to educational institutions is constitutionally prohibited are :
(a) Religion
(b) Sex
(c) Place of birth
(d) Nationality
Select the correct answer from the codes given below :
(1) (b), (c) and (d) (2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (b) and (d) (4) (a), (b), (c) and (d)
Answer : 2
3. Which of the following statements are correct about Lok Sabha ?
(a) The Constitution puts a limit on the size of the Lok Sabha.
(b) The size and shape of the Parliamentary Constituencies is determined by the Election Commission.
(c) First – past – the Post electoral system is followed.
(d) The Speaker of Lok Sabha does not have a casting vote in case of an equality of votes.
Select the correct answer from the codes given below :
(1) (a) and (c) (2) (a), (b) and (c)
(3) (a), (c) and (d) (4) (a), (b); (c) and (d)
Answer : 1
4. Public Order as an item in the Constitution figures in :
(1) the Union List 2) the State List
(3) the Concurrent List (4) the Residuary Powers
5. The term of office of the Advocate General of a State is :
(1) 4 years
(2) 5 years
(3) 6 years or 65 years of age whichever is earlier
(4) not fixed
Answer : 4
6. Which among the following States has the highest number of seats in the Lok Sabha ?
(1) Maharashtra (2) Rajasthan (3) Tamil Nadu (4) West Bengal
Answer : 1

JUNE 2015

1. The session of the parliament is summoned by :
(1) The President
(2) The Prime Minister
(3) The Speaker of the Lok Sabha
(4) The Speaker of the Lok Sabha and the Chairman of the Rajya Sabha
Answer : 1
2. Civil Service Day is celebrated in India on :
(1) 21st April2) 24th April (3) 21st June (4) 7th July
Answer : 1
3. The South Asia University is situated in the city of :
(1) Colombo (2) Dhaka(3) New Delhi (4) Kathmandu

Answer : 3
4. The University Grants Commission was established with which of the following aims ?
(a) Promotion of research and development in higher education
(b) Identifying and sustaining institutions of potential learning
(c) Capacity building of teachers
(d) Providing autonomy to each and every higher educational institution in India
Select the correct answer from the codes given below :
(1) (a), (b), (c) and (d)
(2) (a), (b) and (c)
(3) (b), (c) and (d)
(4) (a), (b) and (d)
Answer : 2

5. The Gross Enrolment Ratio (GER) in institutions of higher education in India at present (2015) is about:
(1) 8 percent (2) 12 percent (3) 19 percent (4) 23 percent

Answer : 3

6. The total number of central universities in India in April 2015 was :
(1) 08 (2) 14 (3) 27 (4) 43
Answer : 4

 

DECEMBER 2016

1. The maximum number of fake institutions / universities as identified by the UGC in the year 2014 are in the State / Union territory of
(A) Bihar B) Uttar Pradesh (C) Tamil Nadu (D) Delhi
Answer : 2
2. Which of the following institutions are empowered to confer or grant degrees under the UGC Act, 1956 ?
1. A university established by an Act of Parliament.
2. A university established by an Act of Legislature.
3. A university / institution established by a linguistic minority.
4. An institution which is a deemed to be university.
Select the correct answer from the codes given below :
(A) 1 and 2 (B) 1,2 and 3
(C) 1.2 and 4 (D) 1, 2, 3 and 4
Answer : 1
3. Which of the following are the tools of good governance ?
1. Social Audit
2. Separation of Powers 3. Citizen’s Charter
4. Right to Information
Select the correct answer from the codes given below :
(A) 1,3 and 4 (B) 2. 3 and 4
(C) l and 4 (D) 1,2. 3 and 4
Answer : 4
4. Right to Privacy as a Fundamental Right is implied in
(A) Right to Freedom
(B) Right to Life and Personal Liberty (C) Right to Equality
(D) Right against Exploitation
Answer : 2
5. Which of the following organizations deals with capacity building Educational Planning ?
(A) NCERT
(B) UGC
(C) NAAC
(D) NUEPA
Answer : 1
Which of the following powers, the President has in relation to Lok Sabha ?
1. Summoning
2. Adjournment – sine die
3. Prorogation
4. Dissolution
Select the correct answer from the codes given below :
(A) 1 and 4
(B) 1.2 and 3
(C) 1, 3 and 4
(D) 1,2, 3 and 4
Answer : 3
The interval between two sessions of parliament must not exceed
(A) 3 months
(B) 6 months
(C) 4 months
(D) 100 days
Answer : 2

JUNE 2014

1. Which of the following are Central Universities ?
1. Pondicherry University
2. Vishwa Bharati
3. H.N.B. Garhwal University
4. Kurukshetra University
Select the correct answer from the code given below :
Codes :
(A) 1,2 and 3
(B) 1,3 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1,2 and 4
Answer : 1
2. Consider the following statements and select the correct answer from the code given below :
i. Rajasthan receives the highest solar radiation in the country.
ii. India has the fifth largest installed wind power in the world.
iii. The maximum amount of wind power is contributed by TamilNadu.
iv. The primary source of uranium in India is Jaduguda.
Codes:
(A) i and ii
(B) i, ii and iii
(C) ii and iii
(D) i and iv
Answer : 4
3. Who among the following is the defacto executive head of the Planning Commission ?
(A) Chairman
(B)Deputy Chairman
(C) Minister of State for Planning
(D) Member Secretary
Answer : 2
4. Education as a subject of legislation figures in the
(A) Union List
(B) State List
(C) Concurrent List
(D) Residuary Powers
Answer : 3
Consider the statement which is followed by two arguments (i) and (ii).
Statement : India should have a very strong and powerful Lokpal.
Arguments : (i) Yes, it will go a long in eliminating corruption in bureaucracy.
(ii) No, it will discourage honest officers from making quick decisions.
Codes:
(A) Only argument (i) is strong.
(B) Only argument (ii) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer : 1
5. Which of the following universities has adopted the meta university concept ?
(A) Assam University
(B) Delhi University
(C) Hyderabad University
(D) Pondicherry University
Answer : 2
6. Which of the following statements are correct about a Central University ?
1. Central University is established under an Act of Parliament.
2. The President of India acts as the visitor of the University.
3. The President has the power to nominate some members to the Executive Committee or the Board of Management of the University.
4. The President occasionally presides over the meetings of the Executive Committee or Court.
Select the correct answer from the code given below:
Codes :
(A) 1,2 and 4 (B) 1,3 and 4
(C) 1,2 and3
(D) 1,2, 3 and 4
Answer : 3
7. The e-content generation for under–graduate courses has been assigned by the Ministry of Human Resource Development to
(A) INFLIBNET
B) Consortium for Educational Communication
(C) National Knowledge Commission
(D) Indira Gandhi National Open University

 

DECEMBER 2013

1. Which one of the following Councils has been disbanded in 2013?
(A) Distance Education Council (DEC)
(B) National Council for Teacher Education (NCTE)
(C) National Council of Educational Research and Training (NCERT)
(D) National Assessment and Accreditation Council (NAAC)
Answer : 1
2. Which of the following statements are correct about the National Assessment and Accreditation Council?
1. It is an autonomous institution.
2. It is tasked with the responsibility of assessing and accrediting institutions of higher education.
3. It is located in Delhi.
4. It has regional offices.
Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(A) l and 3 (B) l and 2
(C) l,2 and 4 (D) 2,3 and 4
Answer : 1
3. The power of the Supreme Court of India to decide disputes between two or more States falls under its
(A) Advisory Jurisdiction
(B) Appellate Jurisdiction
(C) Original Jurisdiction
(D)Writ Jurisdiction
Answer : 3
4. Which of the following statements are correct?
1. There are seven Union Territories in India.
2. Two Union Territories have Legislative Assemblies
3. One Union Territory has a High Court.
4. One Union Territory is the capital of two States.
Select the correct answer from the codes given below:
(A) 1 and 3 only (B) 2 and 4 only (C) 2, 3 and 4 only (D) 1, 2, 3 and 4
Answer : 4
5. Which of the following statements are correct about the Central Information Commission?
1. The Central Information Commission is a statutory body.
2. The Chief Information Commissioner and other Information Commissioners are appointed by the President of India.
3. The Commission can impose a penalty upto a maximum of Rs 25,000/-
4. It can punish an errant officer.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes:
(A) 1 and 2 only
(B) 1,2 and 4
(C) 1,2 and 3
(D) 2, 3 and 4
Answer : 3
6. Who among the following conducted the CNN-IBN – The Hindu 2013 Election Tracker Survey across 267 constituencies in 18 States?
(A) The Centre for the Study of Developing Societies (CSDS)
(B) The Association for Democratic Reforms (ADR)
(C) CNN and IBN
(D) CNN, IBN and The Hindu
Answer : 1

 

JUNE 2013

1. In which of the following categories the enrollment of students in higher in 2010 – 11 was beyond the percentage Of seats reserved ?
(A) OBC students
(B) SC students
(C) ST students
(D) Woman students
Answer : 1
2. Which one of the following statements is not correct about the University Grants Commission (UGC)?
(A) It was established in 1956~by an Act of Parliament.
(B) It is tasked with promoting and coordinating higher education.
(C) It receives Plan and Non-Plan funds from the Central Government.
(D) It receives funds from State Governments in respect of State Universities
Answer : 4
3. Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II)
Statement: Should India switch over to a two party system?

Arguments:
(I) Yes, it will lead to stability of Government.
(II) No, it will limit the choice of voters.(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong;
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer : 3
4. Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):
Statement: Should persons with criminal background be banned from contesting elections?

Arguments: (I) Yes, it will decriminalise politics.
(II) No, it will encourage the ruling party to file frivolous cases against their political opponents.
(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.
Answer : 1
5. Which of the following statement(s) is/are correct about a Judge of the Supreme Court of India?
1. A Judge of the Supreme Court is appointed by the President of India.
2. He holds office during the pleasure of the President.
3. He can be suspended, pending an inquiry.
4. He can be removed for proven misbehaviour or incapacity.

Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(A) 1,2and3 (B) 1,3and4
(C) 1 and 3 (D) 1 and 4
Answer : 4
6. In the warrant of precedence, the Speaker of the Lok Sabha comes next only to
(A) The President
(B) The Vice-President
(C) The Prime Minister
(D) The Cabinet Ministers
Answer : 3

 

DECEMBER 2012

1. Which of the following is not a measure of Human Development Index ?
(A) Literacy Rate
(B) Gross Enrolment
(C) Sex Ratio
(D) Life Expectancy
Answer : 3
2. India has the highest number of students in colleges after
(A) U.K. (B) U.S.A. (C) Australia (D) Canada
Answer : 2
3. Which of the following statement(s) is/are not correct about the Attorney General of India ?
1. The President appoints a person, who is qualified to be a Judge of a High Court, to be the Attorney General of India.
2. He has the right of audience in all the Courts of the country.
3. He has the right to take part in the proceedings of the Lok Sabha and the Rajya Sabha.
4. He has a fixed tenure.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) l and 4 (B) 2, 3 and 4
(C) 3 and 4 (D) 3 only
Answer : 1
4. Which of the following prefix President Pranab Mukherjee desires to be discontinued while interacting with Indian dignitaries as well as in official notings ?
1. His Excellency 2. Mahamahim
3. Hon’ble 4. Shri/Smt.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) 1 and 3 (B) 2 and 3
(C) l and 2 (D) 1,2 and 3
Answer : 3
5. Which of the following can be done under conditions of financial emergency ?
1. State Legislative Assemblies can be abolished.
2. Central Government can acquire control over the budget and expenditure of States.
3. Salaries of the Judges of the High Courts and the Supreme Court can be reduced.
4. Right to Constitutional Remedies can be suspended.
Select the correct answer from the codes given below :
Codes :
(A) 1,2 and 3 (B) 2, 3 and 4
(C) l and2 (D) 2 and 3
Answer : 4
6. Match List – I with List – II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List -II
(a) Poverty Reduction Programme (i) Mid-day Meals
(b) Human Development Scheme (ii) Indira Awas Yojana (IAY)
(c) Social Assistance Scheme (iii) National Old Age Pension (NOAP)
(d) Minimum Need Scheme (iv) MNREGA
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (iii) (ii) (B) (ii) (iii) (iv) (i)
(C) (iii) (iv) (i) (ii)
(D) (iv) (iii) (ii) (i)
Answer : 1

JUNE 2012

1. Indian Institute of Advanced Study is located at
(A) Dharmshala
(B) Shimla
(C) Solan
(D) Chandigarh
Answer : 2
2. Indicate the number of Regional Offices of National Council of Teacher Education.
(A) 04
(B) 05
(C) 06
(D) 08
Answer : 1
3. Which of the following rights was considered
the “Heart and Soul” of the Indian Constitution by Dr. B.R. Ambedkar ?

(A) Freedom of Speech
(B) Right to Equality
(C) Right to Freedom of Religion
(D) Right to Constitutional Remedies
Answer : 4
4. Who among the following created the office of the District Collector in India ?
(A) Lord Cornwallis
(B) Warren Hastings
(C) The Royal Commission on Decentralisation
(D) Sir Charles Metcalfe
Answer : 1
5. The Fundamental Duties of a citizen include
1. Respect for the Constitution, the National Flag and the National Anthem
2. To develop the scientific temper.
3. Respect for the Government.
4. To protect Wildlife.
Choose the correct answer from the codes given below : Codes :
(A) 1, 2 and 3
(B) 1, 2 and 4
(C) 2, 3 and 4
(D) 1, 3, 4 and 2
Answer : 2
6. The President of India takes oath
(A) to uphold the sovereignty and integrity of India.
(B) to bear true faith and allegiance to the Constitution of India.
(C) to uphold the Constitution and Laws of the country.
(D) to preserve, protect and defend the Constitution and the law of the country
Answer : 4

 

DECEMBER 2011

1. The aim of value education to inculcate in students is
(A) the moral values
(B) the social values
(C) the political values
(D) the economic values
Answer : 1
2. Indicate the number of Regional Offices of University Grants Commission of India.
(A) 10 (B) 07(C) 08 (D) 09
Answer : 2
3. One-rupee currency note in India bears the signature of
(A) The President of India
(B) Finance Minister of India
(C) Governor, Reserve Bank of India
(D) Finance Secretary of Government of India
Answer : 4
4. Match the List – I with the List – II and select the correct answer from the codes given below :
List – I List – II
(Commissions and Committees) (Year)
(a) First Administrative Reforms Commission (i) 2005
(b) Paul H. Appleby Committee I (ii) 1962
(c) K. Santhanam Committee (iii) 1966
(d) Second Administrative Reforms Commission (iv) 1953
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (iii) (ii) (iv)
(B) (iii) (iv) (ii) (i)
(C) (iv) (ii) (iii) (i)
(D) (ii) (i) (iv) (iii)
Answer : 2
5. Constitutionally the registration and recognition of political parties is the function performed by
(A) The State Election Commission of respective States
(B) The Law Ministry of Government of India
(C) The Election Commission of India
(D) Election Department of the State Governments
Answer : 3
6. The members of Gram Sabha are
(A) Sarpanch, Upsarpanch and all elected Panchas
(B) Sarpanch, Upsarpanch and Village level worker
(C) Sarpanch, Gram Sevak and elected Panchas
(D) Registered voters of Village Panchayat
Answer : 4

JUNE 2011

1. The first Open University in India was set up in the State
(A) Andhra Pradesh (B) Delhi (C) Himachal Pradesh (D) Tamil Nadu
Answer : 1
2. Most of the Universities in India are funded by
(A) the Central Government
(B) the State Governments
(C) the University Grants Commission
(D) Private bodies and Individuals
Answer : 3
3. Which of the following organizations looks after the quality of Technical and Management education in India?
(A) NCTE (B) MCI (C) AICTE (D) CSIR
Answer : 3
4. Consider the following statements : Identify the statement which implies natural justice.
(A) The principle of natural justice is followed by the Courts.
(B) Justice delayed is justice denied.
(C) Natural justice is an inalienable right of a citizen
(D) A reasonable opportunity of being heard must be given.
Answer : 4
5. The President of India is
(A) the Head of State
(B) the Head of Government
(C) both Head of the State and the Head of the Government
(D) None of the above
Answer : 1
6. Who among the following holds office during the pleasure of the President of India?
(A) Chief Election Commissioner
(B) Comptroller and Auditor General of India
(C) Chairman of the Union Public Service Commission
(D) Governor of a State
Answer : 4

DECEMBER 2010

1. India’s first Defence University is in the State of
(A) Haryana B) Andhra Pradesh (C) Uttar Pradesh (D) Punjab
Answer : 1
2. Most of the Universities in India
(A) conduct teaching and research only
(B) affiliate colleges and conduct examinations
(C) conduct teaching/research and examinations
(D) promote research only
Answer : 3
3. Which one of the following is not a Constitutional Body ?
(A) Election Commission
(B) Finance Commission
(C) Union Public Service Commission
(D) Planning Commission
Answer : 4
4. Which one of the following statements is not correct ?
(A) Indian Parliament is supreme.
(B) The Supreme Court of India has the power of judicial review.
(C) There is a division of powers between the Centre and the States.
(D) There is a Council of Ministers to aid and advise the President.
Answer : 2
5. Which one of the following statements reflects the republic character of Indian democracy ?
(A) Written Constitution
(B) No State religion
(C) Devolution of power to local Government institutions
(D)Elected President and directly or indirectly elected Parliament
Answer : 4
6. Who among the following appointed by the Governor can be removed by only the President of India ?
(A) Chief Minister of a State
(B) A member of the State Public Service Commission
(C) Advocate-General
(D) Vice-Chancellor of a State University
Answer : 2

JUNE 2010

1. The accreditation process by National Assessment and Accreditation Council (NAAC) differs from that of National Board of Accreditation (NBA) in terms of
(A) Disciplines covered by both being the same, there is duplication of efforts.
(B) One has institutional grading approach and the other has programme grading approach.
(C) Once get accredited by NBA or NAAC, the institution is free from renewal of grading, which is not a progressive decision.
(D) This accreditation amounts to approval of minimum standards in the quality of education in the institution concerned.
Answer : 2
2. Which option is not correct ?
(A) Most of the educational institutions of National repute in scientific and technical sphere fall under 64th entry of Union list.
(B) Education, in general, is the subject of concurrent list since 42nd Constitutional Amendment Act 1976.
(C) Central Advisory Board on Education (CABE) was first established in 1920.
(D) India had implemented the right to Free and Compulsory Primary Education in 2002 through 86th Constitutional Amendment
Answer : 1
3. Which statement is not correct about the “National Education Day” of India ?
(A) It is celebrated on 5th September every year.
(B) It is celebrated on 11th November every year.
(C) It is celebrated in the memory of India’s first Union Minister of Education, Dr. Abul Kalam Azad.
(D) It is being celebrated since 2008
Answer : 1
4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List – I List – II
(Articles of the Constitution) (Institutions)
(a) Article 280 (i) Administrative Tribunals
(b) Article 324 (ii) Election Commission of India
(c) Article 323 (iii) Finance Commission at Union level
(d) Article 315 (iv) Union Public Service Commission
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (i) (ii) (iii) (iv)
(B) (iii) (ii) (i) (iv
(C) (ii) (iii) (iv) (i)
(D) (ii) (iv) (iii) (i)
Answer : 2
5. Deemed Universities declared by UGC under Section 3 of the UGC Act 1956, are not permitted to
(A) offer programmes in higher education and issue degrees.
(B) give affiliation to any institute of higher education.
(C) open off-campus and off-shore campus anywhere in the country and overseas respectively without the permission of the UGC.
(D) offer distance education programmes without the approval of the Distance Education Council.
Answer : 3

DECEMBER 2009

1. The recommendation of National Knowledge Commission for the establishment of 1500 Universities is to
(A) create more teaching jobs
(B) ensure increase in student enrolment in higher education
(C) replace or substitute the privately managed higher education institutions by public institutions
(D) enable increased movement of students from rural areas to urban areas
Answer : 2
2. According to Article 120 of the Constitution of India, the business in Parliament shall be transacted in
(A) English only
(B) Hindi only
(C) English and Hindi both
(D) All the languages included in Eighth Schedule of the Constitution
Answer : 3
3. Which of the following is more interactive and student centric ?
(A) Seminar (B) Workshop
(C) Lecture (D) Group Discussion
Answer : 4
4. The Parliament in India is composed of
(A) Lok Sabha & Rajya Sabha
(B) Lok Sabha, Rajya Sabha & Vice President
(C) Lok Sabha, Rajya Sabha & President
(D) Lok Sabha, Rajya Sabha with their Secretariats
Answer : 3
5. The enrolment in higher education in India is contributed both by Formal System of Education and by System of Distance Education. Distance education contributes
(A) 50% of formal system
(B) 25% of formal system
(C) 10% of the formal system
(D) Distance education system’s contribution is not taken into account while considering the figures of enrolment in higher education
Answer : 2
Assertion 6. (A) : The U.G.C. Academic Staff Colleges came into existence to improve the quality of teachers.
Reason (R) : University and college teachers have to undergo both orientation and refresher courses.

(A) Both (A) and (R) are true and (R) is the correct explanation.
(B) Both (A) and (R) are correct but (R) is not the correct explanation of (A).
(C) (A) is correct and (R) is false.
(D) (A) is false and (R) is correct.
Answer : 1

JUNE 2009

1. The Kothari Commission’s report was entitled on :
(A) Education and National Development
(B) Learning to be adventure
(C) Diversification of Education
(D) Education and socialization in democracy
Answer : 1
2. Which of the following is not a Dualmode University ?
(A) Delhi University (B) Bangalore University
(C) Madras University (D) Indira Gandhi National Open University
Answer : 4
3. Which part of the Constitution of India is known as “Code of Administrators” ?
(A) Part I (B) Part II (C) Part III (D) Part IV
Answer : 4
4. Which article of the constitution provides safeguards to Naga Customary and their social practices against any act of Parliament ?
(A) Article 371 A (B) Article 371 B (C) Article 371 C (D) Article 263
Answer : 1
5. Which one of the following is not the tool of good governance ?
(A) Right to information (B) Citizens’ Charter
(C) Social Auditing ( D) Judicial Activism
Answer : 4

DECEMBER 2008

1. Match List-I with List-II and select the correct answer from the codes given below :
List-I List – II
(National Parks) (States)
(a) Periyar (i) Orissa
(b) Nandan Kanan (ii) Kerala
(c) Corbett National Park (iii) Rajasthan
(d) Sariska Tiger Reserve (iv) Uttarakhand
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (i) (ii) (iv) (iii)
(C) (iii) (ii) (i) (iv)
(D) (i) (ii) (iii) (iv)
Answer : 1
2. According to Radhakrishnan Commission, the aim of Higher Education is :
(A) To develop the democratic values, peace and harmony
(B) To develop great personalities who can give their contributions in politics, administration, industry and commerce
(C) Both (A) and (B)
(D) None of these
Answer : 3
3. The National Museum at New Delhi is attached to :
(A) Delhi University
(B) a Deemed University
(C) a Subordinate Office of the JNU
(D) Part of Ministry of Tourism and Culture
Answer : 4
4. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below :
List-I List-II
(Institutions) (Locations)
(a) National Law Institute (i) Shimla
(b) Indian Institute of Advanced Studies (ii) Bhopal
(c) National Judicial Academy (iii) Hyderabad
(d) National Savings Institute (iv) Nagpur
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (ii) (iv) (i)
(B) (i) (ii) (iii) (iv)
(C) (iv) (iii) (i) (ii)
(D) (iii) (i) (ii) (iv)
Answer : 4
5. Election of Rural and Urban local bodies are conducted and ultimately supervised by :
(A) Election Commission of India
(B) State Election Commission
(C) District Collector and District Magistrate
(D) Concerned Returning Officer
Answer : 2
6. Which opinion is not correct?
(A) Education is a subject of concurrent list of VII schedule of Constitution of India
(B) University Grants Commission is a statutory body
(C) Patent, inventions, design, copyright and trade marks are the subject of concurrent list
(D) Indian Council of Social Science Research is a statutory body related to research in social sciences
Answer : 3

 

JUNE 2008

1. NAAC is an autonomous institution under the aegis of :
(A) ICSSR (B) CSIR
(C) AICTE (D) UGC
Answer : 4
2. National Council for Women’s Education was established in :
(A) 1958 (B) 1976 (C) 1989 (D) 2000
Answer : 1
3. Which one of the following is not situated in New Delhi ?
(A) Indian Council of Cultural Relations
(B) Indian Council of Scientific Research
(C) National Council of Educational Research and Training
(D) Indian Institute of Advanced Studies
Answer : 4
4. Autonomy in higher education implies freedom in :
(A) Administration (B) Policy-making
(C) Finance (D) Curriculum development
Answer : 4
5. Match List-I with List-II and select the correct answer from the code given below :

List-I (Institutions) List-II (Locations)
(a) Dr. Hari Singh Gour University (i) Mumbai
(b) S.N.D.T. University (ii) Baroda
(c) M.S. University (iii) Jodhpur
(d) J.N. Vyas University (iv) Sagar
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iv) (i) (ii) (iii)
(B) (i) (ii) (ui) (iv)
(C) (iii) (i) (ii) (iv)
(D) (ii) (iv) (i) (iii)
Answer : 1

DECEMBER 2007

1. The first Indian Satellite for serving the educational sector is known as :
(A) SATEDU (B) INSAT – B
(C) EDUSAT (D) INSAT-C
Answer : 3
2. Exclusive educational channel of IGNOU is known as :
(A) GyanDarshan(B) Cyan Vani
(C) DoorDarshan (D) Prasar Bharati
Answer : 1
3. The head quarter of Mahatma Gandhi Antarrashtriya Hindi Vishwavidyalaya is situated in:
(A) Sevagram (B) New Delhi
(C) Wardha (D) Ahmedabad
Answer : 3
4. Match List – I with List – II and select the correct answer using the codes given below :
List-I List-II
(Institutes) (Locations)
(a) Central Institute of English (i) Chitrakoot and Foreign Languages
(b) Gramodaya Vishwavidyalaya (ii) Hyderabad
(c) Central Institute of Higher Tibetan Studies (iii) New Delhi
(d) IGNOU (iv) Dharmasala
Codes :
(a) (b) (c) (d)
(A) (ii) (i) (iv) (iii)
(B) (iv) (iii) (ii) (i)
(C) (iii) (iv) (i) (ii)
(D) (i) (ii) (iv) (iii)
Answer : 1
5. The aim of vocationalization of education is :
(A) preparing students for a vocation along with knowledge
(B) converting liberal education into vocational education
(C) giving more importance to vocational than general education
(D) making liberal education job-oriented
Answer : 4

JUNE 2007

1. Value education makes a student :
(A) Good citizen (B) Successful businessman
(C) Popular teacher (D) Efficient manager
Answer : 1
2. Networking of libraries through electronic media is known as :
(A) Inflibnet (B) Libinfnet
(C) Internet (D) HTML
Answer : 1
3. The University which telecasts interactive educational programmes through its own channel is :
(A) B. R. Ambedkar Open University, Hyderabad
(B) I.G.N.O.U.
(C) University of Pune
(D) Annamalai University
Answer : 2
4. The Government established the University Grants Commission by an Act of Parliament in the year:
(A) 1980 (B) 1948
(C) 1950 (D) 1956
Answer : 4
5.Universities having central campus for imparting education are called :
(A) Central Universities (B) Deemed Universities
(C) Residential Universities (D) Open Universities
Answer : 1

DECEMBER 2006

1. The University Grants Commission was constituted on the recommendation of :
(A) Dr. Sarvapalli Radhakrishnan Commission
(B) Mudaliar Commission
(C) Sargent Commission
(D) Kothari Commission
Answer : 1
2. Which one of the following Articles of the Constitution of India safeguards the rights of Minorities to establish and run educational institutions of their own liking ?
(A) Article 19
(B) Article 29
(C) Article 30
(D) Article 31
Answer : 3
3. Match List – I (Institutions) with List – II (Functions) and select the correct answer by using the code given below :
List – I (Institutions) List – II (Functions)
(a) Parliament (i) Formulation of Budget
(b) C & A.G. (ii) Enactment of Budget
(c) Ministry of Finance (iii) Implementation of Budget
(d) Executing Departments (iv) Legality of expenditure
(v) Justification of Income
Code :
(a) (b) (c) (d)
(A) (iii) (iv) (ii) (i)
(B) (ii) (iv)(i) (iii)
(C) (v) (iii) (iv) (ii)
(D) (iv) (ii) (iii) (v)
Answer : 2
4. Foundation training to the newly recruited IAS (Probationers) is imparted by :
(A) Indian Institute of Public Administration
(B) Administrative Staff College of India
(C) L.B.S. National Academy of Administration
(D) Centre for Advanced Studies
Answer : 3
5. Electoral disputes arising out of Presidential and Vice-Presidential Elections are settled by :
(A) Election Commission of India
(B) Joint Committee of Parliament
(C) Supreme Court of India
(D) Central Election Tribunal
Answer : 3

JUNE 2006

1. Which of the following institutions in the field of education is set up by the MHRD Government of India ?
(A) Indian council of world Affair, New Delhi
(B) Mythic Society, Bangalore
(C) National Bal Bhawn, New Delhi
(D) India International Centre, New Delhi
Answer : 3
2. Assertion (A) : Aerosols have potential for modifying climate
Reason (R) : Aerosols interact with both short waves and radiation

(A) Both (A) and (R) are true, and (R) is the correct explanation of (A)
(B) Both (A) and (R) are true, but (R) is not the correct explanation of (A)
(C) (A) is true, but (R) is false
(D) (A) is false, but (R) is true
Answer : 1
’SITE’ stands for:
(A)System for International technology and Engineering
(B)Satellite Instructional Television Experiment
(C)South Indian Trade Estate
(D)State Institute of Technology and Engineering
Answer : 2

3. What is the name of the Research station established by the Indian Government for ‘Conducting Research at Antarctic ?
(A) Dakshin Gangotri
(B)Yamunotri
(C)Uttari Gangotri
(D)None of the above
Answer : 1
4. Ministry of Human Resource Development (HRD) includes :
(A) Department of Elementary Education and Literacy
(B)Department of Secondary Education and Higher Education
(C)Department of Women and Child Development
(D)All the above
Answer : 4
5. Parliament can legislate on matters listed in the State list :
(A) With the prior permission of the President.
(B) Only after the constitution is amended suitably.
(C) In case of inconsistency among State legislatures.
(D) At the request of two or more States.
Answer : 4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  1. ANAM says

    SOME OF UR ANSWERS TO THE PREVIOUS YEARS MCQ ARE WRONG. PLZ CHECK IT.

  2. Chandu says

    Thanks for uploading the notes. It’s really helpful. Please upload the remaining years’ notes also.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More