Take a fresh look at your lifestyle.

MCQ NTA UGC NET PAPER 1 DECEMBER 2019

0

UGC NET PAPER 1 DECEMBER 2019

(Based on Question asked in UGC NET PAPER 1 DECEMBER 2019 Exam)

Teaching Aptitude Based Question

#1. Classroom Interactions are influenced largely by
  1. Student’s commitment
  2. Teacher centric environment
  3. Organizational oversight
  4. Unsolicited interventions

Answer: 1

#2 which of the following is an example of maximum performance test?
  1. Projective personality test
  2. Interest inventory
  3. Aptitude test
  4. Attitude scales

Answer: 3

#3. When a large number of students with different performance levels are there in the class. For uniform imparting of educative interactions, a teacher should opt for a communication which is:
  1. Top-down and linear
  2. Technology-enabled
  3. Individual – centric
  4. Self – projected

Answer: 2

#4. The emphasis in memory level teaching is on which of the following?

  1. Organisation of thoughts and ideas
  2. Seeing of relationships among facts
  3. Systematic presentations to enable quick reproduction
  4. Critical thinking
  5. Mastery of concept sequencing of facts
  6. Segregating one feature from another

Choose the answer from the following options:

  1. (a), (b) and (c)
  2. (a), (c) and (e)
  3. (b), (c) and (d)
  4. (d), (e) and (f)

Answer: 2

#5. which of the following teaching method(s) is/are contributive to direct learning?
  1. Team teaching and lecturing
  2. Simulation and role playing
  3. Lecture with or without use of audio- visuals
  4. Participation in workshop and assignments
  5. MOOCs and heuristics
  6. Interactive presentation

Choose your answer from the following options:

  1. (b), (d) and (e)
  2. (a), (b) and (c)
  3. (c), (d) and (f)
  4. (d), (e) and (f)

Answer: 1

#6.The most characteristic feature of an adolescent learner which determines his/her social and moral development is the
  1. Tendency to be away from parents
  2. Concern for hero worshipping for emulating values and standards
  3. Mixing up with peers in the neighborhood
  4. Identity crisis

Answer: 2

#7. Match the following study skills with their effective learning techniques:
Study SkillsLearning Techniques
a)      Elaborative interrogation       i.          Mixing different kinds of problems together when studying
b)      Practice Testing      ii.          Explaining what a section of text or an example problem means to you
c)      Self-Explanation     iii.          Testing yourself on the material you are trying to learn
d)      Interleaved practice     iv.          Answering why a fact is true

Choose the correct option:

  1. (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)
  2. (a)-(i), (b)-(ii), (c)-(iv), (d)-(iii)
  3. (a)-(ii), (b)-(iv), (c)-(i),(d)-(iii)
  4. (a)-(iii),(b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iv)

Answer: 1

Research Aptitude Based Question

 #1. In which of the following steps of research, the scope for creativity and imagination is utmost?
  1. Identifying the research problem and defining it
  2. Figuring out the related studies and the techniques used by other researchers
  3. Identifying variables and hypothesizing
  4. Data analysis and presentation of results

Answer: 3

#2 A college teacher does research with a view to depict the reality situations relating to home conditions of students and hostels provided for. Which of the following research format will be helpful to do so?
  1. Experimental Research
  2. Descriptive Research
  3. Participant observation based research
  4. Ethnographic Research

Answer: 3

#3. In case the population of the research is heterogeneous in nature which of the following sampling techniques will ensure optimum representativeness of sample units?
  1. Simple random sampling
  2. Stratified random sampling
  3. Cluster sampling
  4. Systematic sampling

Answer: 2

#4. Which of the following statistical technique will be appropriate for data analysis when the observations are available in the form of frequencies?
  1. Parametric ‘t’ test
  2. Non-parametric ‘u’ test
  3. Non-parametric ‘chi-square’ test
  4. Parametric correlated ‘t’ test

Answer: 3

#5. A research scholar while finally reporting the research results in the form of a thesis acknowledges the support of his/her supervisor in the preface. This will be treated as a
  1. Sheer formality
  2. Needed formality
  3. Superfluous act
  4. Part of ethically

Answer: 4

#6. which one of the following represents the correct order of sequence for reading skills in the context of research?
  1. Read, question, recall, review, survey
  2. Questions, survey, read, recall, review
  3. Recall, review, survey, question, read
  4. Survey, question, read, recall, review

Answer: 4

Comprehension Based Question

Read the passage and answer questions from 1 to 5.

Anyone who has ever been in a classroom where the teacher’s presentation was lifeless, static and without vocal variety ran appreciate the commonsense value of the affective side of teaching. However, unlike the other behaviours, affect cannot be captured in transcripts of teaching or by classroom interaction instruments. Narrowly focused research instruments often miss a teacher’s affective nature, which emerges from a more holistic view of the classroom. This affective nature is the foundation on which one can build a warm and nurturing relationship with his or her learness. What the instruments miss, the students see clearly. Students are good perceivers of the emotions and intentions underlying a teacher’s actions and they often respond accordingly.

A teacher who is excited about the subject being taught and shows it by facial expressions, voice inflection, gesture and movement thus communicating respect and caring for the learner- is more likely to hold the attention of students and motivate them to higher levels of achievement than one who does not exhibit these behaviours. Students take their cues from these affective signs and lower or heighten their engagement with the lesson accordingly. Enthusiasm is an important aspect of a teacher’s affect. Enthusiasm is the teacher’s vigour, power, involvement excitement, and interest during a classroom presentation and willingness to share this emotion with learners, who will want to respond in kind.

#1. The affective nature of teaching is reflected in
  1. Deeper understanding of the classroom environment
  2. Other behaviours of the teacher
  3. The recording of classroom interaction
  4. The limited reliance on research instruments

Answer: 1

#2 The affective signs will provide students
  1. The basis for understanding contents
  2. Exhibitional behaviours
  3. Cues to hold attention
  4. A basis which triggers further enthusiasm

Answer: 4

#3.The passage focuses attention on
  1. Lifeless classroom presentation
  2. Affective factors of teaching
  3. Students as emotional learners
  4. Measuring teacher’s affective nature

Answer: 2

#4. When does one feel the need for the value of affective aspects of teaching?
  1. When a teacher has a vocal variety
  2. When a teacher makes a dynamic presentation
  3. When a teacher’s presentation is monotonous
  4. When a teacher’s lecture is beyond expectation

Answer: 3

#5. Students respect a teacher who
  1. Is emotional
  2. Displays concern for students
  3. Has a powerful voice
  4. Has narcissistic attitude

Answer: 2

Communication-Based Question

#1. Swapping of encoder- decoder roles in communication happens due to
  1. Cognitive disruptions’
  2. Semantic noise
  3. Feedback analysis
  4. Weak channelization

Answer – The correct sequence of the decoding process of communication in the classroom sensory involvement, Interpretation, Evaluation, feedback. Swapping of encoder-decoder roles in communication happens due to feedback analysis.

#2. which of the following communication technologies employ only asynchronous communication?
  1. Video conferencing
  2. Email
  3. Forums
  4. Instant messaging

Choose the correct option:

  1. (a) and (c) only
  2. (b) and (d) only
  3. (b) and (c) only
  4. (a) and (d) only

Answer: 3

#3. Give Below are two statements one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R)

Assertion (A): Classrooms communication is pre-decided by social and institutional demands.

Reasons (R): Positive educative actions should guide learners to acquire knowledge of social significance.

In the light of the above two statements, choose the correct option:

  1. Both (A) and (R) are true and is the correct explanation of (A)
  2. Both (A) and (R) true and is not the correct explanation of (A)
  3. (A) is true, but is (R) false
  4. (A) is false, but is (R) true

Answer: 1

Mathematical Reasoning and Aptitude Based Questions

#1. Which of the following statements is/are correct?
  1. For the sequence of integers represented in binary as 00111, 01001, 01011, P…. the next integer P would be represented as 01101
  2. A byte is a binary number consisting of exactly 8 bits

Choose the correct option:

  1. (a) only
  2. (b) only
  3. Both (a) and (b)
  4. Neither (a) and (b)

Answer: 3

#2. A 50-year-old man has a son whose age is 2/5 of his age. After how many, the ratio of the age of the man to his son will be 5/3?
  1. 10 Years
  2. 15 Years
  3. 20 Years
  4. 25 Years
#3. The length of the side of a square (5.0cmx5.0cm) is increased by 1%. By what percentage (%), the area of the square increases?
  1. 1%
  2. 2%
  3. 5%
  4. 4%

Answer: 2

#4. A person buys 3 items of Rs. 1500 each and 2 items of Rs. 1800 each from a shopping mall. On the total bill a discount of 10% is given. What is the average cost of the items?
  1. 1000
  2. 1458
  3. 1658
  4. 1550

Answer: 2

#5. The smallest integer greater than 1 which is simultaneously a square and a cube of certain
  1. 8
  2. 9
  3. 36
  4. 64

Answer: 4

Logical Reasoning Based Question

 #1. “In this hospital, some nurses don’t wear a white dress, some doctors have private practice and medicines prescribed are of high cost. Therefore, treatment in this hospital is of poor quality”. What fallacy does this argument make?
  1. Fallacy of composition
  2. Slippery slope
  3. Fallacy of accident
  4. Fallacy of division

Answer: 2

#2 which of the following is true with reference to anupalabdhi as a means of knowledge?
  1. 1 do not cognize the pot on the table, therefore it is absent there
  2. 1 directly perceive the absence of pot on the table
  3. 1 infer the absence of pot on the table since 1 do not find it to be there
  4. 1 know the absence of the pot on the table because 1 know its similarities with other

Answer: 1

#3. which one of the following is the characteristic feature of an argument?
  1. It is either valid or invalid
  2. It is neither valid nor invalid
  3. It is either true or false
  4. It is neither true nor false

Answer: 1

#4.Consider the following statements and choose the right option
  1. The Middle term should be distributed in at least one premise
  2. The Middle term should be present in the conclusion
  3. Both premises can be particular in a valid argument
  4. Both premises can be negative in a valid argument
  1. (c) and (d)
  2. Only (c)
  3. Only (a)
  4. (b) and (c)

Answer: 3

#5. Give Below are two statements one is labelled as Assertion (A) and the other is labelled as Reason (R)

Assertion (A): Classrooms communication is pre-decided by social and institutional demands.

Reasons (R): Positive educative actions should guide learners to acquire knowledge of social significance.

In the light of the above two statements, choose the correct option:

  1. Both (A) and (R) are true and is the correct explanation of (A)
  2. Both (A) and (R) true and is not the correct explanation of (A)
  3. (A) is true, but is (R) false
  4. (A) is false, but is (R) true

Answer: 1

#6. “If it rains, then the drought will end. The drought has ended. Therefore, it rained”. Which kind of fallacy does this commit?
  1. Deductive fallacy
  2. Inductive fallacy
  3. Abductive fallacy
  4. Informal fallacy

Answer: 1

Data Interpretation Based Question

Consider of the following table that shows the amount of exports (in crore) from three different companies A, B, and C over these years 2012-2018. Based on the date in the table.

Answer the questions 1-5

Year-wise amount of Exports from companies

YearABC
2012409070
20137050100
20145070130
20158070100
20161109070
20176011090
2018130150110
#1. In how many of the given years, were the exports from company A more than its average annual exports over the given years?
  1. 2
  2. 3
  3. 4
  4. 5

Answer: 2

#2. In which year, the absolute difference between the exports from companies A and B was the minimum?
  1. 2013
  2. 2014
  3. 2015
  4. 2016

Answer: 3

#3. What was the difference between the average exports of three companies in 2017 and the average exports of three companies in 2012?
  1. 15.33 crores
  2. 18.67 crores
  3. 25 crores
  4. 20 crores

Answer: 4

#4. For which of the following pairs of years, the total exports from the three companies put together are equal?
  1. 2014 and 2017
  2. 2015 and 2017
  3. 2016 and 2017
  4. 2014 and 2015

Answer: 4

#5. The average annual amount of exports during the given period for company B is approximately what percent (%) of the average annual amount of exports for company C?
  1. 64%
  2. 21%
  3. 03%
  4. 33%

Answer: 3

VIII. Information and Communication Technology (ICT) Based Questions

#1. which of the following is/are major issues arising out of the growing reliance on information technology?
  1. Profitability
  2. Security threats
  3. Privacy concerns

Choose the correct option:

  1. (a) and (b) only
  2. (a) and (c) only
  3. (b) and (c) only
  4. (a), (b) and (c)

Answer: 3

#2. Match List-I with List-II in the context of computer networking:
List-IList-II
a)      VOIP       i.          Makes use of light pulses to transmit data
b)      Fibre-optic cable      ii.          Use of internet to make phone calls
c)      URL     iii.          Most appropriate to connect computers in a small building
d)      UTP cable     iv.          Text used by web browsers to locate a web address on the Internet.

Choose the correct option:

  1. (a)-(iv), (b)-(i), (c)-(ii), (d)-(iii)
  2. (a)-(ii), (b)-(i), (c)-(iv), (d)-(iii)
  3. (a)-(ii), (b)-(iii), (c)-(iv), (d)-(i)
  4. (a)-(iv), (b)-(iii), (c)-(ii), (d)-(i)

Answer: 2

#3. Select the option that includes file formats suitable for distributing sound files across the internet.
  1. Wmv,mp4,wma,mp3
  2. Avi,midi,wav,mp3
  3. Avi,mov,wmv,mp3
  4. Midi,wav,wma,mp3

Answer: 4

#4. which of the following statements is/are correct?

  1. For the sequence of integers represented in binary as 00111, 01001, 01011, P…. the next integer P would be represented as 01101
  2. A byte is a binary number consisting of exactly 8 bits

Choose the correct option:

  1. (a) only
  2. (b) only
  3. Both (a) and (b)
  4. Neither (a) and (b)

Answer: 3

IX. People, Development and Environment Based Question

#1. Which among the following natural hazards has relatively slow onset?
  1. Volcanic eruptions
  2. Droughts
  3. Wild free
  4. Land and slides
#2. Under Kyoto Protocol, the parties, in the second commitment period, have to reduce their greenhouse gas emissions with reference to 1990 levels by atleast
  1. 10%
  2. 12%
  3. 15%
  4. 18%
#3. Major Sources of oxygen demanding waste in fresh water systems are
  1. Agricultural run-off
  2. Food Processing
  3. Ore Mining
  4. Sewage effluent
  5. Landfill sites

Choose the correct options from these given below:

  1. (a), (d) and (e)
  2. (b), (d) and (e)
  3. (a), (b) and (d)
  4. (a), (b), (c) and (d)
#4. which of the following is renewable natural resources?
  1. Biological University
  2. Tin’
  3. Natural Gas
  4. Salt
#5. Biomass fuels have the potential to form a sustainable carbon neutral energy source because they
  1. Produce carbon dioxide in combustion as much as they consume when they grow
  2. Produce less amount of carbon dioxide on combustion compared to the amount they use during their growth
  3. Have carbon dioxide content same as fossil fuels
  4. Do not produce hazardous emissions on combustion

X. Higher Education Based Question

#1. At the age of four Vedas, students were admitted to the Vedic schools after performance of which ceremony, among the following:
  1. Upanayana ceremony
  2. Utsarjana ceremony
  3. Satapatha ceremony
  4. Dhanurvidya ceremony

Answer: 1

#2. In order to meet the new demands of the market economy and produce competent graduates, who can compete with their counterparts in international markets, the first and foremost change that needs to be introduced in the prevailing system of Indian higher education is related to:
  1. Admission process
  2. Curriculum
  3. Educational technology
  4. Appointment of teachers

Answer: 2

#3. which among the following is the flagship scheme of the Ministry of Skill Development and Entrepreneurship implemented by National Skills Development Corporation?
  1. Robotic India
  2. Artificial Intelligence @ schools
  3. Make in India
  4. Pradhan Mantri Kaushal Vikas Yojna

Answer: 4

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.