ugcnetpaper1.com
Best Guide for NTA NET Exam Paper1

MCQ Questions Based On Paper1 CBSE UGC NET EXAM JUNE 2013 [Solved]

Solved Paper of UGC NET EXAM June 2013 Exam

0 11,731

MCQ Previous Papers UGC NET Solved Paper 1 June 2013

Below 60 MCQ of Teaching Aptitude Question Based on UGC NET Solved Paper 1 June 2013 UGC NET exam.

**We have tried to compile the best answer, however, if you find any answer in incorrect , please feel free to comment we will be more than happy to modify same.

1.’ ‘www’ stands for
(A) work with web
(B) word wide web
(C) world wide web
(D) worth while web

Answer –  (C) world wide web

2. A hard disk is divided into tracks which is further subdivided into
(A) Clusters (B) Sectors(C) Vectors (D) Head

Answer – (B) Sectors

3. A computer program that translates a program statement by statement into machine language is called a / an
(A) Compiler (B) Simulator (C) Translator (D) Interpreter

Answer –  (D) Interpreter

4. A Gigabyte is equal to
(A) 1024 Megabytes
(B) 1024 Kilobytes
(C) 1024 Terabytes
(D) 1024 Bytes

Answer – (A) 1024 Megabytes

S. A Compiler is software which converts
(A). Characters to bits.
(B) High level language to machine language.
(C) Machine language to high level language
(D) Words to bits

Answer – (B) High level language to machine language.

6. Virtual memory
(A) an extremely large main memory.
(B) an extremely large secondary memory.
(C) an illusion of extremely large main memory
(D) a type of memory used in super computers.

Answer – (C) an illusion of extremely large main memory

7. The phrase ‘tragedy of commons” is in the context of
(A) tragic event related to damage caused by release’ of poisonous gases.
(B) tragic conditions of poor people.
(C) degradation of renewable free access resources
(D) climate change

Answer – (C) degradation of renewable free access resources

8. ‘Kyoto Protocol is related to
(A) Ozone depletion’
(B) Hazardous waste
(C) Climate change
(D) Nuclear-energy

Answer – (C) Climate change

9. Which of the following is a source of emissions leading to the eventual formation of surface ozone as a pollutant?
(A) Transport sector
(B) Refrigeration and Airconditioning
(C) Wetlands
(D) Fertilizers

Answer – (A) Transport sector/su_spoiler]

10. The smog in cities in India mainly consists of
(A) Oxides Of sulphur
(B) Oxides of nitrogen and unburnt hydrocarbons
(C) Carbon monoxide and SPM
(D) Oxides of sulphur and ozone

Answer – (B) Oxides of nitrogen and unburnt hydrocarbons

11. Which of the following types of natural hazards have the highest potential to cause damage to humans?
(A) Earth quakes
(B) Forest fires
(C) Volcanic eruptions
(D) Droughts and Floods

Answer – (D) Droughts and Floods

12. The percentage share of renewable energy sources in the power production in India
is around
(A) 2 – 3 % (B) 22-25% (C) l0-12% (D) < 1%

Answer –  (C) l0-12%

13. In which of the following categories the enrollment of students in higher in 2010 – 11 was
beyond the percentage Of seats reserved ?
(A) OBC students
(B) SC students
(C) ST students
(D) Woman students

Answer –  (A) OBC students

14. Which one of the following statements is not correct about the University Grants Commission (UGC)?
(A) It was established in 1956~by an Act of Parliament.
(B) It is tasked with promoting and coordinating higher education.
(C) It receives Plan and Non-Plan funds from the Central Government.
(D) It receives funds from State Governments in respect of State Universities

Answer –  (D) It receives funds from State Governments in respect of State Universities

15. Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II)
Statement: Should India switch over to a two party system?
Arguments:
(I) Yes, it will lead to stability of Government.
(II) No, it will limit the choice of voters.(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong;
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.

Answer – (C) Both the arguments are strong.

16. Consider the statement which is followed by two arguments (I) and (II):
Statement: Should persons with criminal background be banned from contesting elections?
Arguments: (I) Yes, it will decriminalise politics.
(II) No, it will encourage the ruling party to file frivolous cases against their political opponents.
(A) Only argument (I) is strong.
(B) Only argument (II) is strong.
(C) Both the arguments are strong.
(D) Neither of the arguments is strong.

Answer – Yes, it will decriminalise politics.

17. Which of the following statement(s) is/are correct about a Judge of the Supreme Court of India?
1. A Judge of the Supreme Court is appointed by the President of India.
2. He holds office during the pleasure of the President.
3. He can be suspended, pending an inquiry.
4. He can be removed for proven misbehaviour or incapacity.

Select the correct answer from the codes given below:
Codes :
(A) 1,2and3 (B) 1,3and4
(C) 1 and 3 (D) 1 and 4

Answer – (D) 1 and 4

18. In the warrant of precedence, the Speaker of the Lok Sabha comes next only to
(A) The President
(B) The Vice-President
(C) The Prime Minister
(D) The Cabinet Ministers

Answer – (C) The Prime Minister

19. The black-board can be utilized best by a teacher for
(A) Putting the matter of teaching in black and white
(B) Making the students attentive
(C) Writing the important and notable points
(D) Highlighting the teacher himself

Answer – (C) Writing the important and notable points

20. Nowadays the most effective mode of learning is
(A) Self study
(B) Face-to-face learning
(C) e-Learning
(D) Blended learning
Answer – Note: Both C & D are correct

21. At the primary school stage, most of the teachers should be women because they
(A) can teach children better than men.
(B) know basic content better than men.
(C) are available on lower salaries.
(D) can deal with children with love and affection.

Answer – (D) can deal with children with love and affection.

22. Which one is the highest order of learning?
(A) Chain learning
(B) Problem-solving learning
(C) Stimulus-response learning
(D) Conditioned-reflex learning

Answer – (D) Conditioned-reflex learning

23. A person can enjoy teaching as a profession when he
(A) has control over students.
(B) commands respect from students.
(C) is more qualified than his colleagues.
(D) is very close to higher authorities.

Answer – (B) commands respect from students.

24. “A diagram speaks more than 1000 words” The statement means that the teacher should
(A) use diagrams in teaching.
(B) speak more and more in the class.
(C) use teaching aids in the class.
(D) not speak too, much in the class.

Answer – (C) use teaching aids in the class.

25. A research paper
(A) is a compilation of information on a topic.
(B) contains original research as deemed by the author.
(C) contains peer-reviewed original research or evaluation of research conducted by others.
(D) can be published in more than one journal.

Answer – (C) contains peer-reviewed original research or evaluation of research conducted by others.

26. Which one of the following belongs to the category of good ‘research ethics’?
(A) Publishing the same paper in two research journals without telling the editors.
(B) Conducting a review’ of the literature that acknowledges the contributions of other people in the relevant field or relevant prior work.
(C) Trimming outliers from a data set without discussing your reasons, in a research paper.
(D) Including a colleague as an author on a research paper in return for a favour even though the colleague did not make a serious contribution to the paper

Answer – (B) Conducting a review’ of the literature that acknowledges the contributions of other people in the relevant field or relevant prior work.

27. Which of the following sampling methods is not based on probability?
(A) Simple Random Sampling
(B) Stratified Sampling
(C) Quota Sampling
(D) Cluster Sampling

Answer – (C) Quota Sampling

28. Which one of the following references is written as per Modem Language Association (MLA) format?
(A) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics, New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
(B) Hall, Donald, Fundamentals of Electronics, New Delhi : Prentice Hall of India, 2005
(C) Hall, Donald, Fundamentals of Electronics, New Delhi, – Prentice Hall of India, 2005
(D) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics. New Delhi : Prentice Hall of India, 2005

Answer – (D) Hall, Donald. Fundamentals of Electronics. New Delhi : Prentice Hall of India, 2005

29. A workshop is
(A) a conference for discussion on a topic
(B) a meeting for discussion on a topic.
(C) a class at a college or a university in which a teacher and the students discuss a topic.
(D) a brief intensive course for a small group emphasizing the development of a skill or technique for solving a specific problem.

Answer – (D) a brief intensive course for a small group emphasizing the development of a skill or technique for solving a specific problem.

30. A working hypothesis is
(A) a proven hypothesis for an argument.
(B) not required to be tested
(C) a provisionally accepted hypothesis for further research
(D) a scientific theory

Answer – (C) a provisionally accepted hypothesis for further research

Read the following passage carefully and answer the questions (31 to 36):

The Taj Mahal has become one of the world’s best known monuments. This domed white marble structure is situated on a high plinth at the southern end of a four-quartered garden evoking the gardens of paradise, enclosed within walls measuring 305 by 549 metres. Outside the walls, in an area known as Mumtazabad, were living quarters for attendants, markets, serais and other structures built by local merchants and nobles. The tomb complex and the other imperial structures of Mumtazabad were maintained by the income of thirty villages given specifically for the tomb’s support. The name Taj Mahal is unknown in Mughal chronicles, but it is used by contemporary Europeans in India, suggesting that this was the tomb’s popular name. In contemporary texts, it is generally called simply the Il1urninated Tomb (Rauza-i-Munavvara). Mumtaz Mahal died shortly after delivering her fourteenth child in 1631. The Mughal court was then residing in Burhanpur. Her remains ‘were temporarily buried. by the grief  stricken emperor in a spacious garden known as Zainabad on the bank of the nver Tapti. SIX months later her body was transported to Agra, where it was interred in land chosen for the mausoleum. This land, situated south of the- Mughal city on the bank of the Jamuna, had belonged to the Kachhwaha rajas since the time of Raja Man Singh and was purchased from the then current raja, Jai Singh. Although contemporary chronicles indicate Jai Singh’s willing cooperation in this exchange, extant, farmans (imperial commands) indicate that the final price was not settled until almost two years after the mausoleum’s commencement. Jai Singh’s further cooperation was insured by imperial orders issued between 1632 and 1637 demanding that he provide stone masons and carts to transport marble from the mines at Makrana, within his “ancestral domain”, to Agra where both the Taj Mahal and Shah Jahan’s additions to the Agra fort were constructed concurrently. Work on the mausoleum was commenced early in 1632. Inscriptional evidence indicates much of the tomb was completed by 1636. By 1643, when Shah Jahan most lavishly celebrated the ‘Urs ceremony for Mumtaz Mahal’, the entire complex was virtually complete.

31 Marble stone used for the construction of the Taj Mahal was brought from the ancestral domain of Raja Jai Singh. The name of the place where mines of marble is
(A) Burhanpur  (B) Makrana
(C) Amber         (D) Jaipur

Answer – (B) Makrana

32. The popular name Taj Mahal was given by
(A) Shah Jahan         (B) Tourists
(C) Public                    (D) European travelers

Related Posts
1 of 10

Answer – (D) European travelers

33. Point out the true statement from the following.
(A) Marble was not used for the construction of the Taj Mahal.
(B) Red sandstone is non-visible in the Taj Mahal complex.
(C) The Taj Mahal is surrounded by a four-quartered garden known as Chahr Bagh..
(D) The Taj Mahal was constructed to celebrate the ‘Urs ceremony for Mumtaz Mahal’.

Answer – (C) The Taj Mahal is surrounded by a four-quartered garden known as Chahr Bagh.

34. In the contemporary texts the Taj Mahal is known
(A). Mumtazabad      (B) Mumtaz Mahal
(C) Zainabad               (D)Rauza-i-Munavvara.

Answer – (D)Rauza-i-Munavvara.

35. The construction of the Taj Mahal was completed between the period
(A) 1632 – 1636 A.D.          (B) 1630 – 1643A.D.
(C) 1632 -1643 A.D. (D) 1636 – 1643 A.D.

Answer – (C) 1632 -1643 A.D

36. The documents indicating the ownership of land, where the Taj Mahal was built, known as
(A) Farman
(B) Sale Deed
(C) Sale-Purchase Deed
(D) None oft he above

Answer – (A) Farman

37. In the process of Communication, which one Of the following is in the chronological order ?
(A) Communication, Medium, Receiver, Effect, Message
(B) Medium, Communicator, Message, Receiver, Effect
(C) Communicator, Message, Medium, Receiver, Effect
(D) Message, Communicator, Medium, Receiver, Effect

Answer – (C) Communicator, Message, Medium, Receiver, Effect

38. Bengal Gazette, the first Newspaper in India was started in 1780 by
(A) Dr. Annie Besant
(B) James Augustus Hicky
(C) Lord Cripson
(D) AO Hume

Answer – (B) James Augustus Hicky

39. Press censorship in India was imposed during the tenure of the Prime Minister
(A)Rajeev Gandhi
(B) Narasimha Rao
(C) Indira Gandhi
(D) Deve Gowda

Answer – (C) Indira Gandhi

40 Communication via New media such as computers, teleshopping, internet and mobile telephony is termed as
(A) Entertainment
(B) Interactive Communication
(C) Development Communication
(D) Communitarian

Answer – (B) Interactive Communication

41 Classroom communication of a teacher rest on the principle of
(A) Infotainment
(B) Edutainment
(C) Entertainment
(D) Enlightenment

Answer – (B) Edutainment

42 ________ is important when a teacher communicates with his / her student
(A) Sympathy
(B) Empathy
(C) Apathy
(D) Antipathy

Answer – (B) Empathy

43. In a certain code GALIB is represented by HBMJC.     TIGER will be represented by
(A) UJHFS     (B) UHJSF
(C) JHUSF     (D) HUJSF

Answer – (A) UJHFS 

44. In a certain cricket tournament 45 matches were played. Each team played once against each of the other teams. The, number of teams participated in the tournament is
(A) 8       (B) 10
(C) 12     (D) 14

Answer – (B) 10

45. The missing number in the series 40, 120, 60, 180, 90, ?, 135 is
(A) 110    (B) 270
(C) 105    (D) 210

Answer – (B) 270

46. The odd numbers from 1 to 45 which are exactly divisible by 3 are arranged in an ascending order. The number at 6th position is
(A) 18   (B) 24
(C) 33  (D) 36

Answer – (C) 33 

47. The mean of four numbers a, b, c, d is 100. If c = 70, then the mean of the remaining numbers is
(A) 30           (B) 85/2
(C) 170/3     (D) 110

Answer – (D) 110

48. If the radius of a circle is increased by 50%, the perimeter of the circle will increase by
(A) 20% (B) 30%
(C) 40% (D) 50%

Answer – (D) 50%

49. If the statement ‘some men are honest’ is false, which among the following statements will be true Choose the correct code given below
(i) All men are honest
(ii) No men are honest
(iii) Some men are not honest
(iv) All men are dishonest

Codes:
(A) (i), (ii) and (iii)
(B) (ii), (iii) and (iv)
(C) (i), (iii) and (iv)
(D) (ii), (i) and (iv)

Answer – (B) (ii), (iii) and (iv)

50 Choose the proper alternative given in the codes to replace the question Bee – Honey, Cow – Milk, Teacher – ?
(A) Intelligence (B) Marks
(C) Lessons (D) Wisdom

Answer – (D) Wisdom

51. P is the father of R and S is the son of Q and T is the brother of P, If R is the sister of S, how is Q related to T?
(A) Wife
(B) Sister-in-law
(C) Brother-in-law
(D) Daughter-in-law

Answer – (B) Sister-in-law

52. A definition put forward to resolve a dispute by influencing attitudes or stirring emotions is called
(A)Lexical (B) Persuasive
(C) Stipulative (D)Precisions

Answer – (B) Persuasive

53. Which of the codes given below contains only the correct statements?
Statements:
(i) Venn diagram is a clear method of notation
(ii) Venn diagram is the most direct method of testing the validity of categorical syllogisms
(iii) In Venn diagram method the premises and the conclusion of a categorical syllogism is diagrammed.
(iv) In Venn diagram method the three overlapping circles are drawn for testing a categorical syllogism

Codes:
(A) (i) (ii) & (iii)
(B) (i) (ii) &(iv)
(C) (ii) (iii)& (iv)
(D) (i) (iii) &(iv)

Answer – (B) (i) (ii) &(iv)

54. Inductive reasoning presupposes
(A) Unity in human nature
(B) Integrity in human nature
(C) Uniformity in human nature
(D) Harmony in human nature

Answer – (C) Uniformity in human nature

Read the table below and based on this table answer questions from 55 to 60 :

Area under Major Horticulture Crop (in lakh hectares)

Year Fruits Vegetables Flowers Total Horticulture
Area
2005-06 53 72 1 187
2006-07 56 75 1 194
2007-08 58 78 2 202
2008-09 61 79 2 207
2009-10 63 79 2 209

55. Which of the following, two year have recorded the highest rate increase in area under the total horticulture?
(A) 2005-06 & 2006-07
(B) 2006-07 & 2008-09
(C) 2007-08 & 2008-09
(D) 2006-07 & 2007-08

Answer – (D) 2006-07 & 2007-08

56. Shares of the area under flower vegetables and fruits in the area under total horticulture are respectively
(A) 1, 38 and 30 percent
(B) 30, 38 and 1 percent
(C) 38, 30 and 1 percent
(D) 35, 36 and 2 percent

Answer – (A) 1, 38 and 30 percent

57. Which of the following has recorded the highest rate of increase in are during 2005-06 to 2009-10 ?
(A) Fruits
(B) Vegetables
(C) Flowers
(D) Total horticulture

Answer – (C) Flowers

58. Find out the horticultural crop that has recorded an increase of area by around10 percent from 2005-06 to 2009-10
(A) Fruits
(B) Vegetables
(C) Flowers
(D) Total horticulture

Answer – (B) Vegetables

59. What has been the share of area under fruits, vegetables and flowers in the area under total horticulture in 2007- 08 ?
(A) 53 percent (B) 68 percent
(C) 79 percent (D) 100 percent

Answer – (B) 68 percent

60 In which year, area under fruits has recorded the highest rate of increase?
(A) 2006-07 (B) 2007-08
(C) 2008-09 (D) 2009-10

Answer – (A) 2006-07

 

Important :

All Previous Years (Past) Papers for CBSE (UGC) NET  here Copyright protected by University Grants Commission New Delhi, India. All rights are reserved by UGC.

No portion of the Previous Years (Past) Papers for CBSE (UGC) NET  may be reproduced in any form, or by any means, without prior written permission from UGC. Visitors are not permitted to modify, distribute, publish, transmit or create derivative works of any material found on this site for any public or commercial purposes.

We have collected all the Previous Years (Past) Papers at one place so that candidates appearing save their time and effort by clicking on one link.

if you wish to download them from the source you can visit http://www.ugcnetonline.in/previous_question_papers.php to get the latest upload by UGC.

Recently there was the change in UGC NET Exam co-coordinating body so now it can be downloaded from CBSE UGC NET Portal

The information provided on ugcnetpaper1.com  is gathered from various official/unofficial online and offline resources. Although we take every possible precaution to ensure that the content on our website is as authentic and accurate as possible followed by the manual check, there still might have some human mistakes. And we certainly are not responsible for any losses caused because of the inefficient information on the website.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More