ugcnetpaper1.com
Best Guide for NTA NET Exam Paper1

MCQ Questions Based On Paper1 CBSE UGC NET EXAM JUNE 2011 [Solved]

CBSE UGC NET Solved Paper 1 June 2011

0 5,280

MCQ Previous Papers UGC NET Solved Paper 1 June 2011

Please find below 60 MCQ of Teaching Aptitude Question Based on UGC NET Solved Paper 1 June 2011 UGC NET exam. Answer of All those have been provided below the question.

**We have tried to compile the best answer, however, if you find an answer is incorrect, please feel free to comment we will be more than happy to modify same.

Questions along with Answers Below – Explanations are always welcome

1. A research paper is a brief report of research work based on
(A) Primary Data only
(B) Secondary Data only
(C) Both Primary and Secondary Data
(D) None of the above

Answer:- (C) Both Primary and Secondary Data 

2. Newton gave three basic laws of motion. This research is categorized as
(A) Descriptive Research
(B) Sample Survey
(C) Fundamental Research
(D) Applied Research

Answer:- (C) Fundamental Research

3. A group of experts in a specific area of knowledge assembled at a place and prepared a syllabus for a new course. The process may be termed as
(A) Seminar
(B) Workshop
(C) Conference
(D) Symposium

Answer:-(D) Symposium

4. In the process of conducting research ‘Formulation of Hypothesis” is followed by
(A) Statement of Objectives
(B) Analysis of Data
(C) Selection of Research Tools
(D) Collection of Data

Answer:-(B) Analysis of Data

Read the following passage carefully and answer questions 5 to 10:

All historians are interpreters of text if they be private letters, Government records or parish birthlists or whatever. For most kinds of historians, these are only the necessary means to understanding something other than the texts themselves, such as a political action or a historical trend, whereas for the intellectual historian, a full understanding of his chosen texts is itself the aim of his enquiries. Of course, the intellectual history is particularly prone to draw on the focus of other disciplines that are habitually interpreting texts for purposes of their own, probing the reasoning that ostensibly connects premises and conclusions. Furthermore, the boundaries with adjacent subdisciplines are shifting and indistinct: the history of art and the history of science both claim a certain autonomy, partly just because they require specialised technical skills, but both can also be seen as part of a wider intellectual history, as is evident when one considers, for example, the common stock of knowledge about cosmological beliefs or moral ideals of a period.

Like all historians, the intellectual historian is a consumer rather than a producer of ‘methods’. His distinctiveness lies in which aspect of the past he is trying to illuminate, not in having exclusive possession of either a corpus of evidence or a body of techniques. That being said, it does seem that the label ‘intellectual history’ attracts a disproportionate share of misunderstanding.

It is alleged that intellectual history is the history of something that never really mattered. The long dominance of the historical profession by political historians bred a kind of philistinism, an unspoken belief that power and its exercise was ‘what mattered’. The prejudice was reinforced by the assertion that political action was never really the outcome of principles or ideas that were ‘more flapdoodle’. The legacy of this precept is still discernible in the tendency to require ideas to have ‘licensed’ the political class before they can be deemed worthy of intellectual attention, as if there were some reasons why the history of art or science, of philosophy or literature, were somehow of interest and significance than the history of Parties or Parliaments. Perhaps in recent years the mirror-image of this philistinism has been more common in the claim that ideas of any one is of systematic expression or sophistication do not matter, as if they were only held by a minority.

5. An intellectual historian aims to fully understand
(A) the chosen texts of his own
(B) political actions
(C) historical trends
(D) his enquiries

Answer:-(A) the chosen texts of his own

6. Intellectual historians do not claim exclusive possession of
(A) conclusions
(B) any corpus of evidence
(C) distinctiveness
(D) habitual interpretation

Answer:-(A) conclusions

7. The misconceptions about intellectual history stem from
(A) a body of techniques
(B) the common stock of knowledge
(C) the dominance of political historians
(D) cosmological beliefs

Answer:-(A) a body of techniques

8. What is philistinism ?
(A) Reinforcement of prejudice
(B) Fabrication of reasons
(C) The hold of land-owning classes
(D) Belief that power and its exercise matter

Answer:-(D) Belief that power and its exercise matter

9. Knowledge of cosmological beliefs or moral ideas of a period can be drawn as part of
(A) literary criticism
(B) history of science
(C) history of philosophy
(D) intellectual history

Answer:-(D) intellectual history

10. The claim that ideas of any one is of systematic expression do not matter, as if they were held by a minority, is
(A) to have a licensed political class
(B) a political action
(C) a philosophy of literature
(D) the mirror-image of philistinism

Answer:-(D) the mirror-image of philistinism

11. Public communication tends to occur within a more
(A) complex structure
(B) political structure
(C) convenient structure
(D) formal structure

Answer:-(D) formal structure

12. Transforming thoughts, ideas and messages into verbal and non-verbal signs is referred to as
(A) channelisation
(B) mediation
(C) encoding
(D) decoding

Answer:-(C) encoding

13. Effective communication needs a supportive
(A) economic environment
(B) political environment
(C) social environment
(D) multi-cultural environment

Answer:-(C) social environment

14. A major barrier in the transmission of cognitive data in the process of communication is an individual’s
(A) personality (B) expectation (C) social status (D) coding ability

Answer:-((D) coding ability

15. When communicated, institutionalized stereotypes become
(A) myths (B) reasons (C) experiences (D) convictions

Answer:-(D) convictions

16. In mass communication, selective perception is dependent on the receiver’s
(A) competence (B) pre-disposition (C) receptivity (D) ethnicity

Answer:-(C) receptivity

17. Determine the relationship between the pair of words NUMERATOR : DENOMINATOR  and then select the pair of words from the following which have a similar relationship :
(A) fraction : decimal (B) divisor : quotient (C) top : bottom (D) dividend : divisor

Answer:- (C) top : bottom

18. Find the wrong number in the sequence
125, 127, 130, 135, 142, 153, 165
(A) 130 (B) 142 (C) 153 (D) 165

Answer:-(D) 165

19. If HOBBY is coded as IOBY and LOBBY is coded as MOBY;    then BOBBY is coded as
(A) BOBY (B) COBY (C) DOBY (D) OOBY

Answer:-(B) COBY

20. The letters in the first set have certain relationship. On the basis of this relationship, make the right choice for the second set : K/T : 11/20 :: J/R : ?
(A) 10/8 (B) 10/18 (C) 11/19 (D) 10/19

Answer:-(B) 10/18

21. If A = 5, B = 6, C = 7, D = 8 and so on, what do the following numbers stand for?
17, 19, 20, 9, 8
(A) Plane (B) Moped (C) Motor (D) Tonga

Answer:-(B) Moped

22. The price of oil is increased by 25%. If the expenditure is not allowed to increase, the ratio between the reduction in consumption and the original consumption is
(A) 1 : 3 (B) 1 : 4 (C) 1 : 5 (D) 1 : 6

Answer:-((C) 1 : 5

23. How many 8’s are there in the following sequence which are preceded by 5 but not immediately followed by 3?
5 8 3 7 5 8 6 3 8 5 4 5 8 4 7 6 5 5 8 3 5 8 7 5 8 2 8 5
(A) 4 (B) 5 (C) 7 (D) 3

Answer:-(A) 4

24. If a rectangle were called a circle, a circle a point, a point a triangle and a triangle a square, the shape of a wheel is
(A) Rectangle (B) Circle (C) Point (D) Triangle

Answer:-(C) Point

25. Which one of the following methods is best suited for mapping the distribution of different crops as provided in the standard classification of crops in India?
(A) Pie diagram (B) Chorochromatic technique (C) Isopleth technique (D) Dot method

Answer:-(B) Chorochromatic technique

26. Which one of the following does not come under the methods of data classification?
(A) Qualitative (B) Normative (C) Spatial (D) Quantitative

Answer:-(C) Spatial

27. Which one of the following is not a source of data ?
(A) Administrative records (B) Population census (C) GIS (D) Sample survey

Answer:-(C) GIS

28. If the statement ‘some men are cruel’ is false, which of the following statements/statement are/is true ?
(i) All men are cruel.
(ii) No men are cruel.
(iii) Some men are not cruel.
(A) (i) and (iii) (B) (i) and (ii) (C) (ii) and (iii) (D) (iii) only

Answer:-(D) (iii) only

29. The octal number system consists of the following symbols:
(A) 0 – 7 (B) 0 – 9 (C) 0 – 9, A – F (D) None of the above

Answer:-(A) 0 – 7

30. The binary equivalent of (–19)10 in signed magnitude system is
(A) 11101100 (B) 11101101 (C) 10010011 (D) None of these

Answer:-(B) 11101101

31. DNS in internet technology stands for
(A) Dynamic Name System (B) Domain Name System (C) Distributed Name System (D) None of these

Related Posts
1 of 10

Answer:-(B) Domain Name System

32. HTML stands for
(A) Hyper Text Markup Language
(B) Hyper Text Manipulation Language
(C) Hyper Text Managing Links
(D) Hyper Text Manipulating Links

Answer:-(A) Hyper Text Markup Language

33. Which of the following is type of LAN ?
(A) Ethernet (B) Token Ring (C) FDDI (D) All of the above

Answer:-(D) All of the above

34. Which of the following statements is true ?
(A) Smart cards do not require an operating system.
(B) Smart cards and PCs use some operating system.
(C) COS is smart card operating system.
(D) The communication between reader and card is in full duplex mode.

Answer:-(C) COS is smart card operating system.

35. The Ganga Action Plan was initiated during the year
(A) 1986 (B) 1988 (C) 1990 (D) 1992

Answer:-(A) 1986

36. Identify the correct sequence of energy sources in order of their share in the power sector in India :
(A) Thermal > nuclear > hydro > wind
(B) Thermal > hydro > nuclear > wind
(C) Hydro > nuclear > thermal > wind
(D) Nuclear > hydro > wind > thermal

Answer:-(B) Thermal > hydro > nuclear > wind

37. Chromium as a contaminant in drinking water in excess of permissible levels, causes
(A) Skeletal damage
(B) Gastrointestinal problem
(C) Dermal and nervous problems
(D) Liver/Kidney problems

Answer:-(D) Liver/Kidney problems

38. The main precursors of winter smog are
(A) N2O and hydrocarbons
(B) NOx and hydrocarbons
(C) SO2 and hydrocarbons
(D) SO2 and ozone

Answer:-(C) SO2 and hydrocarbons

39. Flash floods are caused when
(A) the atmosphere is convectively unstable and there is considerable vertical windshear
(B) the atmosphere is stable
(C) the atmosphere is convectively unstable with no vertical windshear
(D) winds are catabatic

Answer:-(A) the atmosphere is convectively unstable and there is considerable vertical windshear

40. In mega cities of India, the dominant source of air pollution is
(A) transport sector (B) thermal power (C) municipal waste (D) commercial sector

Answer:-(A) transport sector 

41. The first Open University in India was set up in the State of
(A) Andhra Pradesh (B) Delhi (C) Himachal Pradesh (D) Tamil Nadu

Answer:-(A) Andhra Pradesh 

42. Most of the Universities in India are funded by
(A) the Central Government
(B) the State Governments
(C) the University Grants Commission
(D) Private bodies and Individuals

Answer:-(C) the University Grants Commission

43. Which of the following organizations looks after the quality of Technical and Management education in India?
(A) NCTE (B) MCI (C) AICTE (D) CSIR

Answer:-(C) AICTE

44. Consider the following statements : Identify the statement which implies natural justice.
(A) The principle of natural justice is followed by the Courts.
(B) Justice delayed is justice denied.
(C) Natural justice is an inalienable right of a citizen
(D) A reasonable opportunity of being heard must be given.

Answer:-(D) A reasonable opportunity of being heard must be given.

45. The President of India is
(A) the Head of State
(B) the Head of Government
(C) both Head of the State and the Head of the Government
(D) None of the above

Answer:-(A) the Head of State

46. Who among the following holds office during the pleasure of the President of India?
(A) Chief Election Commissioner
(B) Comptroller and Auditor General of India
(C) Chairman of the Union Public Service Commission
(D) Governor of a State

Answer:-(D) Governor of a State

Questions 47 to 49 are based upon the following diagram in which there are three interlocking circles A, P and S where A stands for Artists, circle P for Professors and circle S for Sportspersons. Different regions in the figure are lettered from a to f :

MCQ Questions Based On Paper1 CBSE UGC NET EXAM JUNE 2011 [Solved]

47. The region which represents artists who are neither sportsmen nor professors.
(A) d (B) e (C) b (D) g

Answer:-(B) e

48. The region which represents professors, who are both artists and sportspersons.
(A) a (B) c (C) d (D) g

Answer:-(A) a

49. The region which represents professors, who are also sportspersons, but not artists.
(A) e (B) f (C) c (D) g

Answer:-(C) c

Questions 50 to 52 are based on the following data :
Measurements of some variable X were made at an interval of 1 minute from 10 A.M. to 10:20 A.M.
The data, thus, obtained is as follows :
X : 60, 62, 65, 64, 63, 61, 66, 65, 70, 68 63, 62, 64, 69, 65, 64, 66, 67, 66, 64

50. The value of X, which is exceeded 10% of the time in the duration of measurement, is
(A) 69 (B) 68 (C) 67 (D) 66

Answer:-(B) 68

51. The value of X, which is exceeded 90% of the time in the duration of measurement, is
(A) 63 (B) 62 (C) 61 (D) 60

Answer:-(C) 61

52. The value of X, which is exceeded 50% of the time in the duration of measurement, is
(A) 66 (B) 65 (C) 64 (D) 63

Answer:-(B) 65

53. For maintaining an effective discipline in the class, the teacher should
(A) Allow students to do what they like.
(B) Deal with the students strictly.
(C) Give the students some problem to solve.
(D) Deal with them politely and firmly.

Answer:-(C) Give the students some problem to solve.

54. An effective teaching aid is one which
(A) is colourful and good looking
(B) activates all faculties
(C) is visible to all students
(D) easy to prepare and use

Answer:-(B) activates all faculties

55. Those teachers are popular among students who
(A) develop intimacy with them
(B) help them solve their problems
(C) award good grades
(D) take classes on extra tuition fee

Answer:-(B) help them solve their problems

56. The essence of an effective classroom environment is
(A) a variety of teaching aids
(B) lively student-teacher interaction
(C) pin-drop silence
(D) strict discipline

Answer:-(B) lively student-teacher interaction

57. On the first day of his class, if a teacher is asked by the students to introduce himself, he should
(A) ask them to meet after the class
(B) tell them about himself in brief
(C) ignore the demand and start teaching
(D) scold the student for this unwanted demand

Answer:-(B) tell them about himself in brief

58. Moral values can be effectively inculcated among the students when the teacher
(A) frequently talks about values
(B) himself practices them
(C) tells stories of great persons
(D) talks of Gods and Goddesses

Answer:-(B) himself practices them

59. The essential qualities of a researcher are
(A) spirit of free enquiry
(B) reliance on observation and evidence
(C) systematization or theorizing of knowledge
(D) all the above

Answer:-(D) all the above

60. Research is conducted to
I. Generate new knowledge
II. Not to develop a theory
III. Obtain research degree
IV. Reinterpret existing knowledge

Which of the above are correct?
(A) I, III & II (B) III, II & IV (C) II, I & III (D) I, III & IV

Answer:-(D) I, III & IV

Important :

All Previous Years (Past) Papers for CBSE (UGC) NET  here Copyright protected by University Grants Commission New Delhi, India. All rights are reserved by UGC.

No portion of the Previous Years (Past) Papers for CBSE (UGC) NET  may be reproduced in any form, or by any means, without prior written permission from UGC. Visitors are not permitted to modify, distribute, publish, transmit or create derivative works of any material found on this site for any public or commercial purposes.

We have collected all the Previous Years (Past) Papers at one place so that candidates appearing save their time and effort by clicking on one link.

if you wish to download them from the source you can visit http://www.ugcnetonline.in/previous_question_papers.php to get the latest upload by UGC.

Recently there was the change in UGC NET Exam co-ordinating body so now it can be downloaded from CBSE UGC NET Portal

The information provided on ugcnetpaper1.com  is gathered from various official/unofficial online and offline resources. Although we take every possible precaution to ensure that the content on our website is as authentic and accurate as possible followed by the manual check, there still might have some human mistakes. And we certainly are not responsible for any losses caused because of the inefficient information on the website.

 

Leave A Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More